HEM

Årets Sill 2016

När skådespelaren Peter Harryson samlar ihop en jury bestående av kocken och krögaren Christian Hellberg, kocken och mångsysslaren Alexandra Zazzi, matbloggerskan Karin Högberg samt Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström är tanken att hitta årets godaste sill – och att stödja en ökad säkerhet till sjöss. Vinnarsillen då? Den smakar anchochili och ingefära.

”Stig in i sillens underbara värld med doft och smak av ingefära, chili och citron. En sill för både nybörjare och proffs. En överraskning!”. Så löd juryns motivering när Årets Sill 2016 med smak av anchochili och ingefära presenterades.

Vad skulle juryn välja att servera sillen till?
– Årets Sill 2016 är en krämig sillinläggning som passar utmärkt som apertif i till exempel ett fyllt ägg, rekommenderar Alexandra Zazzi.

– Eller varför inte på ett grillat gott bröd, inflikar Christian Hellberg

På Klädesholmen, på Tjörns västsida, finns en silltradition sedan 1594. Här har man i generationer utvecklat sillen till den inlagda delikatess den är idag. När de fyra kvarvarande konservfabrikerna på Klädesholmen slogs samman i början av 2000-talet bildades Klädesholmen Seafood, som idag förvaltar den svenska silltraditionens yrkeskunnande och hantverksskicklighet. Bara en kort pir bort ligger den erkända skärgårdskrogen Salt & Sill, som med lokala råvaror och starka influenser från kust och hav också bidrar till att lyfta sillen och dess traditioner.

Till salu i ett år

Årets Sill är en premiumsill som varje år utses av en namnkunnig jury, med den ständige ordföranden Peter Harryson i spetsen. En krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och deras arbete för ökad säkerhet till sjöss. Projektet Årets Sill är ett samarbete mellan restaurang Salt & Sill på Klädesholmen i Bohuslän och Klädesholmen Seafood. Målsättningen är att ta fram nya, spännande och innovativa sillinläggningar.

Salt & Sills köksmästare skapar varje år fyra moderna sillinläggningar till Årets Sill. Inläggningarna presenteras sedan för en expertjury som slutligen utser Årets Sill. Den 6 juni varje år firas ”Sillens dag” på Klädesholmen och då har man också säljstart av Årets Sill, som presenteras på scenen. Årets sill går endast att köpa under ett års tid från och med den 6 juni.

Arets-Sill-2016-jury-686

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar