HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson från den hyllade Stockholmskrogen Lilla Ego stod som slutsegrare när finalen i Årets Kock ägde rum för 33:e gången. Hans framgångsrecept bestod av hälleflundra, kungskrabba och sotat rådjur. Och självklart firades vinnaren med champagne samt en guldmedalj, utdelad av hedersjurymedlemmen prins Carl Philip.

Årets Kock samlar hela Sveriges kockelit på en och samma plats under en finaldag, som i år ägde rum på Globen Annexet i Stockholm. Tävlingen grundades redan 1983 av Tore Wretman och Svensk Mjölk, i syfte att öka det svenska kökets renommé och det allmänna matlagningsintresset. Idag har Årets Kock officiell SM-status och är landets i särklass mest prestigefulla matlagningstävling.

Fjärde gången gillt
Totalt 114 kockar anmälde sitt intresse för årets tävling, 40 av dessa bidrag/recept gick vidare och reducerades sedan till åtta finalister. Tre av dessa kom från Lilla Ego i Stockholm, vinnaren Jimmi Eriksson samt Manfred Nilsson och Jonathan Kasche. Övriga finalister var Fredrik Andersson, Gothia Towers i Göteborg, Johan Backeus, Aveqia i Stockholm (silvermedaljör), Jonas Karlsson, Noga matstudio i Stockholm, David Lundqvist, Gute Grill och Bar i Stockholm (bronsmedaljör) och Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad i Ystad.

Lilla Ego, som om och om igen hyllas för sin goda service och den toppklassade maten, kan nu skryta om att ha tre kockar under samma tack med titeln Årets Kock: nykorade Jimmi Eriksson samt krogens initiativtagare Daniel Räms (2013) och Tom Sjöstedt (2008). Vad gäller drycker så har Lilla Ego satsat på vin från små och udda producenter. Namnet Lilla Ego har man för övrigt plockat från en låt av Kent.

Jimmi Eriksson har varit semifinalist tre gånger och nu vinnare, efter sin första final.

– Det är obeskrivligt och magiskt. Det är så många känslor inblandade. En lång dröm som går i uppfyllelse. Man är på moln, sa den lycklige segraren efter många timmars hårt arbete.

– Jag är sjukt lycklig, jag kände att jag fått till alla rätter och smaker!

Motiveringen från juryn lät: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i nutida utförande”.

Bubblande seger
Jimmi Erikssons vinnarrätter bestod av noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serverad med broccoli, soja och mandel. Rätt nummer två innehöll sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.

Finaldagens konferencierer var Anders Dahlbom Wettergren (ÅK 1993) och Marie Skogström. Innan slutsegraren korades delade man också ut pris till Bästa Commis och Karin Franssons Mentorpris. Hedersjuryns deltagare var prins Carl Philip, Thomas Sjögren (ÅK 2015) och Fredrik Eriksson, juryns ordförande och Årets Kock 1987.

En vinnare utan champagne är ju ingen riktig vinnare i sådana här sammanhang. Jimmi Eriksson fick en magnumflaska med champagne av märket Philipponnat. Vill du också känna dig som en vinnare kan vi tipsa om Philipponnat Grand Blanc för 495 kronor.

Innan-final-686


Vinguiden
tipsar