HEM

Årets Bästa Café

Under White Guide Café-Kalaset på Skeppsholmen i Stockholm korades åtta vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, där hela 336 caféer har kvalificerat sig.

Mer än 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och ­hyllade vinnarna av årets café-priser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Skeppsholmen i Stockholm.

Så många som 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

Svenskarna älskar att fika

Den svenska fikakulturen har en stark kulturell förankring, vilket märks på att intresset och engagemanget för White Guide Café, och appen som kommit att bli allt viktigare för läsarna, inte verkar känna några gränser. Vi älskar helt enkelt att fika. Men fikakulturen är också ständigt i förändring, säger caféredaktör Lena Ilkjaer:

– Som det trendmedvetna folk vi är suger vi i oss allt nytt, och jag är exempelvis spänd på om årets nyhet nitrokaffe på tapp kommer att bli en succé eller dagsslända. Matchalatte är ett annat exempel på en trenddryck som blommat upp under året. Fler caféer sadlar också om som en följd av ett ändrat regelverk för alkoholtillstånd och närmar sig det bar/restaurang-segment vi ser på mer sydliga breddgrader. I år har vi oftare än någonsin ställt oss den smått Shakespearianska frågan ”Vad är egentligen ett café?”

White Guide Café – årets pristagare 2016

Årets Bästa Café: ANNAS HEMBAGERI, Mariefred
Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods: CONDITORI NORDPOLEN, Vara
Årets Kaffebar – i samarbete med Lavazza: KALE’I KAFFE & MAT, Göteborg
Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera: ÄLSKADE TRADITIONER, Stockholm
Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV: HORNUDDENS EKOCAFÉ, Strängnäs
Årets Värt en Resa – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring: R C CHOCOLAT, Sigtuna
Årets Fikaställe: NYGRENS CAFÉ, Alingsås
Årets Bageri: BAGERI PETRUS, Stockholm

Källa: White Guide

Klicka för att dela på facebook