HEM

Åreskutan bjuder in till gourmetvecka

För fjärde året i rad genomförs nu Åre Gastronomy Week. Det populära eventet kombinerar skidåkning, klassiska gourmetmiddagar och exklusiv dryck – allt i jämtländsk anda.

Som en hyllning till det kulinariska Norrland tar nu evenmangsexplosionen Åre Gastronomy Week än en gång start. Fyllt med restaurangbesök, kändiskockar och dryckesprovningar har inslaget blivit så pass populärt att det nu förlängts till tio dagar, med en besöksexpansion på femton procent gentemot det första året.

– Åre är verkligen en genuin gourmetskidort, med kärlek för både skidåkning och mat och närproducerade råvaror ligger hela området varmt om hjärtat. Det känns väldigt inspirerande att det lokala engagemanget uppskattas av skidgästerna, säger Calle Hedman, projektledare för Åre Gastronomy Week.

Trerätters över molnen

Under årets gastronomivecka har besökarna tillgång till ett antal aktiviteter. Efter alpin skidåkning i de berömda fjällen finns möjlighet till övernattning i tält, ett antal vinmässor, och framförallt – trerättersmiddag i Sveriges enda kabinbana. Den sjätte januari tar turen fart då fjorton personer får en unik möjlighet att avnjuta den exklusivt tillagade måltiden. Med de begränsade platserna måste man först ansöka om att delta, för att sedan vara med i utlottningen av biljetter. Vinnarna får uppleva en högklassig färd där för- och efterrätt serveras i kabinvagnen, och huvudrätt på alptoppen.

repotage-686x452-1

Lokala råvaror

För de med höjdskräck finns även andra alternativ i mat- och dryckesväg såsom, hemmagjord tunnbrödrulle med långkok på älg, mat-race där restaurang byts efter varje rätt eller champagnelunch. Även drycken är en central del av upplevelsen med otaliga tillfällen att testa champagne, öl, vin och whisky. Evenemanget erbjuder även en chans till lärdom, med hjälp av kortare föreläsningar och angenämt sällskap av kända krögare och dryckeskunniga.

– Att kunna avsluta en aktiv skiddag med en gourmetmiddag i världsklass är en svårslagen semesterkombination. Det är jätteroligt att vi i år kan erbjuda våra skidgäster ännu större valmöjligheter, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på SkiStar i Åre.

Evenemanget presenteras som ett samarbete mellan byns lokala restauranger och aktörer och kommer äga rum den 2-11 februari 2017.