HEM

Appassimento – Vad är det egentligen?

Appassimento är en tillverkningsmetod för vin. Den innebär i korthet att man låter torka druvorna när de skördats, innan själva vintillverkningen inleds. Druvorna får därmed högre sockerhalt och blir mer koncentrerade då vattnet i druvorna dunstar. Ofta får då vinerna en liten restsötma då många producenter väljer att stoppa jäsningen innan allt socker jäst ut. Framför oss har vi då ett koncentrerat, smakintensivt vin med relativt hög alkohol och restsötma.

Hur länge druvorna torkas är egentligen upp till producenten, det finns inget reglerat kring detta. Det är heller inte ens säkert att alla druvor som använts till vinet torkats, det är snarare regel att låta endast en del av druvorna torka. Det är en fråga om balans i vinet men även balans i ekonomin, då det blir avsevärt mindre mängd vin tillverkat av torkade druvor.

Amarone mest kända appassimentovinet

Appassimentometoden är vanlig i Italien, men det är en metod som används i hela vinvärlden, stort som smått. De mest kända vinet tillverkat på denna metod är otvivelaktigt amarone som produceras i Valpolicella i Veneto i norra Italien.

Även söta viner produceras på appassimentometoden. Skillnaden då är att vinet inte jäser ut helt och hållet, utan den kan avbrytas med kylstabilisering. Här är det upp till vinproducenten hur mycket sötma vinet ska innehålla.

Även vita viner och roséviner kan tillverkas med appassimentometoden.
Här följer några tips på appassimentoviner

Casa Marrone Appassimento Bianco

Casa Marrone Appassimento Bianco 2018

Art.nr: 78554 - Pris: 99 kr

Vivanti Valpolicella Ripasso

Vivanti Valpolicella Ripasso 2018


Doft: Intensivt fruktig doft med inslag av körsbär och fat.

Smak: Smakrikt med inslag av torkad frukt så som russin och fikon samt en fräsch ton av syrliga körsbär.

Art.nr: 70769 - Pris: 99 kr

Masi Costasera Amarone Classico

Masi Costasera Amarone Classico 2015


Doft: Solmogen frukt med inslag av fat, örter, bär i mogen stil och en liten ton av peppar.

Smak: Smakrik, inslag av fat, mogna bär, balanserad, komplex i torr stil och med en rejäl längd där frukt, tanniner, friskhet och eldiga toner samsas.

Art.nr: 2345 - Pris: 299 kr