HEM

Aktuellt

Äntligen glögg – årets smak är…

Glögg, det svenskaste vi har. Och så julen på det. En närmast oöverträffad kombination. Framför allt en av anledningarna till att glöggen väcker närmast hysterisk nyfikenhet hos svenskarna. Ungefär som nobelpriset. Årets smak är…

Bara tio veckor kvar till första advent, nyfallen snö, mörker som lägger sig över landskapet, tända ljus, tofflor, en öppen brasa och så doften av glögg. Men vad doftar den? Ja, det beror på. Det går ju lite i trender om vi ser till innovatörerna. Andra kör på med sin kryddnejlika, kardemumma, lite choklad och massor av varmfruktighet.

Vi säger ju stolt att tillsammans med punsch är glögg en svensk historia. Och visst stämmer det. Lite i alla fall. Punsch finns i flera andra länder, England bland annat, och visst förekommer även glögg i andra europeiska länder. I Tyskland kallas den ju för glühwine, fransmännen kallar den vin chaud, alltså varmt vin och i England heter det mulled wine.

Men den grad av angelägenhet det finns kring glögg går inte att hitta motsvarighet till om vi ser till den svenska marknaden. Det blir redan på lanseringsdagen ett socialt fenomen och flera redaktioner runt om i Sverige jobbar förtvivlat med att avslöja den nya smaken på årets glögg. Lite som nobelpriset, Årets vinnare är…

Forna delar av Vin & Sprit, statligt men sedan snart tio år sålt till Altia, äger idag Blossa och det är de som står bakom det som har kommit att bli tradition. Nya smak varje år, årgångsbetecknad glögg (bara en sån sak!) och pang, blir det en national angelägenhet.

Men hur är den då, Blossa 2018? Jo, god, överraskande god. Vi hittar i denne vitvinsglögg toner av citron, örter, varmfruktiga inslag och så förstås – en hel del julkryddighet. Värms enligt tradition, men kanske ska man skippa russinen och mandlarna och slänga ner en citronskiva.

Eller så kan man, om man vågar, servera den kall, med krossad is, toppa med lite tonic och så en citronskiva och en myntakvist.

En svindlande tanke.

årets glögg - glögg 2018


Johan Franco Cereceda

Vinguiden
tipsar