HEM

Åka karusell och äta mat

Vinguiden har varit på matpremiär på Gröna Lund. Sveriges äldsta tivoli storsatsar på nya matupplevelser och har till sin hjälp tagit den prisade och välmeriterade kocken Jonas Dahlbom. Han är deras kreativa, kulinariska ledare och ligger bakom både tema och menyer på Hekto BBQ och Fiesta Taqueria & Bar. Andra nyheter på nöjesfältet är Jetline Milkshakebar och nygamla Biergarten, som numera är inglasad.

Vi blir bjudna på en smakresa genom de olika matställena. Första stoppet är Biergarten, som glasats in, har eget kök och gräsmatta på golvet. Då Tyrol är upptagen med showen Mamma Mia the Party kommer troligen många gäster att flockas kring ölen och maten inne på glasrestaurangen, som dagen till ära bjuder på bratwurst med curryketchup, fläskschnitzel med kapris och ansjovis samt österrikisk pressylta med surkål. Ganska “typiska” maträtter på Biergarten. Melleruds Utmärkta Pilsner och Paulaner Weissbier ackompanjerade maten.

Den ena av Jonas Dahlboms skapelser blir nästa anhalt, Hekto BBQ.

– Jag kallar den foodtruck utan hjul, för den har samma tänk som en New York-inspirerad sådan. Bara det att Hekto BBQ ligger på en ponton, säger Jonas och frestar med smakprov från grillen.

På Hekto beställer och betalar man köttet per hekto, därav namnet. Till exempel kan du beställa långrökt oxbringa, fläsksida eller rökt kycklingdrumstick för 45 kronor hektot. Sedan lägger du till valfria tillbehör som cole slow, french fries, corn on cob och ett varierat antal såser som kostar 5 kronor styck. Enkelt, gott, vällagat och en välkommen utveckling av den grillade korven, som brukar vara standard på många nöjesfält.

Snett mittemot Hekto ligger ännu en nyhet – efterfrågad av många, enligt Jonas.

– Just milkshakes har varit på önskelistan i flera år, kanske framför allt hos våra yngre besökare. Nu är milkshakebaren verklighet och vi hoppas och tror att den kommer bli uppskattad av alla.

Vi bjuds på svala, fräscha drinkar med smak av Oreo, jordgubb, lime och mynta samt en veganshake med kola och passionsfrukt. Just denna småkyliga aprildag är kanske inte svalka det vi längtat efter, men enligt alla testpersoner på plats kommer mjölkdrinkarna att göra succé!

Tacos och tequila

Besöket avslutas på Fiesta Taqueria & Bar, vid minitivolit och dansbanan. En häftig och färgstarkt inredd restaurang med influenser från Bali och Sydamerika.

– Den heter ju Fiesta och det är meningen att det ska kännas lite som en fest att komma hit. Här bjuder vi på mycket smakrika smårätter i en galen miljö!

Mycket smårätter var ordet. Fiesta serverar mjuka tacos med långkokt högrev, krispy tacos med misomarinerad torsk, ceviche på kammussla med rökt chili, sötpotatis-fries och chokladsmulkaka med banan, vitchoklad och nötkräm. Otroligt gott!

Hur funkar det om man kommer hit med barn, som kanske inte frestas av långkok, fisk och kammusslor – kommer ni att ha något mer “juniorvänligt” på menyn?
– Vi kommer att ha klassiker som pannkaka, sylt och grädde till barnen liksom en “vanlig tacobuffé”, med skillnaden att vi gör allt själva. Utom bröden. Det ska vara mat med lite fredagsmyskänsla, så självklart vill vi locka hit hela familjer.

Hur ser det ut på dryckesfronten då?
– Här i baren finns det mesta för alla smaker, men vi lägger lite extra fokus på tequiladrinkar. Inte bara för att det är gott, utan för att det passar utmärkt till den här typen av mat. Vi vill gärna att gästerna hänger i baren också. Varma dagar och kvällar kan vi öppna upp våra fönster ut mot gården, vilket innebär att du kan stå utomhus och beställa i baren.

– På Hekto BBQ, kan jag tillägga, har vi en bar i mitten av pontonen med bartenders som gärna blandar goda drinkar, säger en förvånansvärt lugn Jonas Dahlbom, dagarna före premiären.

Han har i och för sig varit med förr. I Årets Kock (som han vann 1996), Bocuse d´Or, restaurangerna Trädgår´n och Dahlbom på torget samt på Nobelmiddagen. Och nu – sommarjobb på Sveriges äldsta tivoli!

Fotnot: Gröna Lund slår upp portarna den 23 april.

Gronan-jonas-686-500

Gronan-fiesta-686-600

Gronan-biergarten-686-350

Gronan-milkshakes-686-600

Klicka för att dela på facebook