HEM

Äggets Dag

World Egg Day firas i drygt 80 länder världen över. Bakom den internationella dagen står organisationen International Egg Commission som vill hylla ägget – detta fantastiska livsmedel som har bra näringsinnehåll, är prisvärt, mättande och gott. Vi firar Äggets Dag med en nystekt svampomelett och ett glas vin!

Sedan 1996 har man firat Äggets dag runt om i världen. Sverige är ett av de länder i Europa som äter mest ägg, i snitt 222 ägg person och per år och äggkonsumtionen bara ökar.

Äggets Dag firas på många olika sätt i världen, bland annat tävlas det om vem som är snabbast på att laga omelett, det arrangeras familjefestivaler med äggtävlingar, receptböcker skapas och mycket mera.

Äggfakta

* Ägg är, näst efter bröstmjölk, den mest kompletta naturliga näringskällan.
* Man får, i stort sett, i sig merparten av alla näringsämnen man behöver genom att äta ägg. Det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater.
* Ett enda ägg ger ungefär 7 gram fullvärdigt protein. Perfekt för tränande människor.
* Under vinterhalvåret lider många nordbor av D-vitaminbrist – äggets gula innehåller mycket D-vitamin.
* Sverige är ett av få länder där man, utan risk för salmonella, kan äta råa och löskokta ägg.
* Sverige anses ha den mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. Det innebär en hög djurvälfärd och säker äggproduktion.
Fakta: Svenska Ägg

Aggets-Dag-omelett-panna-686

Svampomelett

4 port.
4 st ägg
4 st äggvitor
4 msk vatten
4 salt
Cirka 30 st champinjoner
2 tsk smör
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
Provencalska örter (färska)

Så här gör du:
Vispa ihop ägg och äggvita med vatten och en gnutta salt. Skölj och skär champinjonerna i bitar. Finhacka vitlöken.

Stek svampen i smör och salta lätt. Tillsätt den hackade vitlöken i slutet av stektiden. Stek en minut och häll över på en tallrik.

Häll äggsmeten i stekpannan och stek en omelett. Lägg på svampen och vik över halva omeletten samt garnera med färska örter. Servera med lite sallad – och ett glas vin!


Vinguiden
tipsar