HEM

Skotsk whisky på tillfälligt besök

Efter sex år på fat har det nu blivit dags för Kilchoman Original Cask Strength att lanseras. 270 flaskor är på väg upp på de svenska hyllorna, och det är först till kvarn som gäller med denna exklusivt framtagna dryck.

Det familjeägda destilleriet Kilchoman är bland de minsta i Skottland, något som inte hindrat dem från att tänka internationellt. Deras nya produktserie Original Cask Strength Expressions sträcker sig långt utanför landets gränser och anländer till Sverige den 17 mars.

Whiskyn är lagrad på så kallade quarter casks, en mindre variant av klassiska bourbonfat. Den blygsamma storleken ger drycken ökad fatkontakt och en mer smakintensiv upplevelse.

– Man brukar säga att fräscha och aktiva fat kan bidra med upp till 80% av smaken i whiskyn. Att en whisky som ”bara” har sex år på nacken kan ha sådant djup och mognad tycker jag är ett lysande exempel på fatens betydelse för slutresultatet, säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef Enjoy Wine & Spirits.

Kilchoman Original Cask Strength bär på en komplex smak som går hand i hand med doften. Vanilj samsas med smörkola, inkokt frukt och traditionsenlig rökighet. I klassisk Kilchoman-anda är drycken inte kylfiltrerad och färgen helt naturlig.

– Detta är en whisky som jag personligen uppskattar, och det kommer förhoppningsvis att höjas ett eller annat ögonbryn när den provas, avslutar Peter.

Kilchoman Original Cask Strength lanseras den 17 mars i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den har artikelnummer 40417 och kommer att kosta 899 kronor.


Vinguiden
tipsar