HEM

Skärgårdsinspirerad akvavit till sillen

Nu lanseras Saltö, en ny, ekologisk akvavit för sommarens kalas.

Under årets tidiga månader kan det kännas som en evighet innan vårens värme slår till. Längtan efter skärgården, skvalpande havsvatten och sillens sälta blir stark. För att göra väntan lite lindrigare har familjeproducenten Saturnus lanserat Saltö, en ny akvavit som passar den svenska sommaren.

-Saltö lanseras inför påsk, men är en snaps som gör sig utmärkt även på Midsommarbordet eller som ett gott tillbehör till en härligt somrig silltallrik eller ostbricka, förklarar Louise Ahlander, produktchef på Saturnus.

Sveriges största snapsproducent

Tillverkaren är Sveriges största snapsproducent som har ett antal kända stränga på sin lyra. Piratens akvavit, Fjäderholmarnas flädersnaps och Utö är några av dessa. Den KRAV-märkta nykomlingen Saltö är liksom resten av produkterna skapad med hantverksmässiga metoder, och har sitt fokus på lokalt odlade råvaror. Dryckens smaker har framställts genom att ekologisk kummin destillerats parallellt med fänkål i separata kopparpannor. Efter att vätskorna blandats har de kryddats med den handplockade växten Pors, hemligheten bakom dryckens unika karaktär.

Trots sina klassiskt, tidlösa skärgårdsreferenser beskrivs akvaviten som mycket intressant.
-Saltö snaps är en oerhört spännande produkt. Kombinationen av kummin, fänkål och pors passar perfekt till salt sill och färska skaldjur och ost. Flaskans design gör sig dessutom väldigt fint på matbordet. Därtill känns det väldigt roligt att introducera ytterligare en ekologisk snaps på Systembolaget. Bra råvaror är verkligen något som vi värdesätter på Saturnus, avslutar Louise Ahlander.

Saltö lanserades i Systembolagets sortiment den första mars. Priset ligger på 140 kr och du hittar den under artikelnumret 80-02.


Vinguiden
tipsar