HEM

Poppels i mål med Sveriges största crowdsourcade öl

Förra året släppte Poppels Bryggeri Projekt 003: Imperial Saison, Sveriges (och kanske världens?) första crowdsourcade öl. Nu är det dags för 2015 års upplaga – Projekt 007. Denna gång är målsättningen att brygga Sveriges största crowdsourcade öl!

Bryggeriet har uppmanat sina följare i sociala medier över hela landet att plocka och frysa in alla svarta vinbär de kommer över. Och i Augusti utannonserades det att det var dags för insamlingsturné. En liten kylbil har stannat till på pubar i Göteborg, Uppsala, Stockholm, Linköping, Malmö och Helsingborg, samt på bryggeriet i Mölnlycke och vid lokalerna i Jonsered dit Poppels flyttar sin verksamhet vid årskiftet.

Inför årets ölprojekt höjde man ribban rejält; insamlingsområdet har ökats till flera orter och målet sattes till hela 200 liter svarta vinbär, jämfört med 2014 års 60 liter. Och vilken succé det blev! Tack vare generösa bidrag från över 150 ölhjältar från ovanstående orter nådde man till slut målet med god marginal.

Nu är bären i tryggt förvar i jästankarna på bryggeriet. Sveriges största crowdsourcade öl är snart ett faktum.

”Givetvis fantastiskt roligt att det finns så mycket engagemang där ute i öl-Sverige. 200 liter är väldigt mycket bär! Att möta alla passionerade donatorer var helt magiskt och givetvis en av årets stora höjdpunkter för vårt lilla bryggeri.” Säger Mats Wahlström, marknadsansvarig på Poppels

Bryggmästare Daniel Granath fortsätter:

”Det här projektet gör verkligen skäl för namnet hantverksöl. Förutom att bären är handplockade i villaträdgårdar över hela Sverige så handtappar vi varje flaska. Förra året tog det sex personer tre dagar att få ner ölet i flaskorna. Riktigt utmanade med bär som fastnade överallt. Den typen av minne bleknar dock fort. Nu är det bara glädjen kvar.”

Projekt 007 släpps på Systembolaget sinom kort.

Dokumentation från insamlingsturnén finns på facebook.com/poppelsbryggeri och instagram.com/poppelsbryggeri.

Källa
Bild:
Martin Börjesson 

Klicka för att dela på facebook