HEM

5 öltrender att hålla koll på 2015

oltrender_2015_aktuellt

Det är en konst i sig att försöka förutspå en kommande trend, att följa människors beteende och på något vänster göra en prognos på vad som väntar runt hörnet. Vissa saker är kanske mer självklara än andra, men det gäller att ligga i om man ska vara den som sätter trenden i stället för att bara hänga på när det väl är dags. För min del känner jag mig helt tillfreds med att vara tvåa på bollen, men för dig som alltid vill vara steget före är det hög tid att hoppa in i matchen.

Vi har försökt att sammanställa en lista över ett par saker att hålla lite extra koll på under 2015, baserat på insikter från Spiros Malandrakis (Dryckesanalytiker) samt Joshua M. Bernstein (dryckesskribent).

1. Fler Pilsner och Lager
Tyvärr, Miller och Coors, Pabst Blue Ribbon och alla andra ljusa, lätta ölsorter (men försvinn inte! vi gillar er också, särskilt en varm sommardag). Hantverks- och mikrobryggerier fortsätter att vinna mark med sina skarpa och uppfriskande öl, tillbaka till rötterna helt enkelt.

2. Subtil syra
Genom att fortsätta att omfamna Tysklands toppjästa, ofiltrerade Gose och uppfriskande Berliner h2Weisse, försöker fler bryggerier visa att suröl inte är så dumt trots allt.

3. Poppis med vildjäst
Genom att jäsa öl med 100 procent Brettanomyces, ett slags vildjäst (används framförallt i suröl), skapar bryggerierna fruktiga, häftiga ölsorter som trotsar den klassiska kategoriseringen en aning.

4. Där det finns rök, finns det öl
Porter, imperial stouts, veteöl, och rökiga öl (Rauchbier) är on fire 2015. Var uppmärksam på Grodziskie, en rustik polsk veteöl som spås göra comeback.

5. End of an era:
Nästan likt en kapplöpning mot botten, fortsätter bryggerierna att rulla ut sessionsöl packade med smak. Denna lättdruckna, ljusa öl med låg eller ingen alkohol som främst segmenterats mot kvinnor (finns säkerligen lika många män som dricker dessa) tappar i popularitet. Mer plats ges åt mer rustik hantverksöl, men den kan såklart få vara smaksatt.

Källor: Bon Appétit
Euromonitor International (Spiros Malandrakis, 2015)

Klicka för att dela på facebook