HEM

Datenight på Lilla Ego – Gastrokrogen som tål 90 dagar av förväntan

 

Foto: Tom Sjöstedt

 

Igår besökte jag och D den hyllade krogen Lilla Ego, som drivs av Daniel Räms och Tom Sjöstedt (båda har tidigare utsetts till Årets Kock). Ja, vi är medvetna om att vi är tvåa, kanske till och med trea på bollen, men huvudsyftet var inte att leka matkritiker. Vi har snarare lyssnat på duktiga människor runt om i landet och har varit så sugna på att testa denna lilla trevliga krog i Vasastan. Ja, faktum är att vi har varit så peppade på detta att vi bokade bordet för 90 (!) dagar sedan. D satt nämligen och körde uppesittarkväll i slutet av Februari bara för att lyckas haffa ett bord när de släpptes vid midnatt. Detta var alltså för 90 dagar sedan om jag inte sa det. Ni vet ju hur det funkar om man hajpar något alldeles för mycket, det brukar inte leva upp till förväntningarna man hunnit bygga upp. Lite som nyår.

 

Men igår var det alltså dags för denna efterlängtade middag. Förväntningarna var skyhöga. Hela kalaset började med ett glas bättre Champagne. Till det åt jag en sotad lax med forellrom, rädisor, brynt sojasmör, wasabimajonnäs, picklade gröna jordgubbar och små blomkålsträd. D beställde helt oblygt en hästtartar med kålrabbiblommor, hasselnötter, shiso, friterade smålökar och chilivinägrette.

 

Min mildrökta kalvrygg med grön sparris, nyanser av jordärtsskocka och toppmurkelsky under ett täcke av fryst smör med smak av Ronjas vårskrik skapade fest i munnen tillsammans med en Pinot Noir från Bourgogne. Till min förvåning beställde D (som för övrigt inte är ngn torsk på torsk) den brödstekta torsken med sparrisbroccoli, blåmusslor och chorizosabayonne som han sköljde ned med en hantverksöl som passade ypperligt till.

 

Efterrätten satt som ett smäck. Vem kan tacka nej till en rulltårta serverad med kolasås, hjortron, sesamfrön och hjärtinfarkt? Eller D’s bakade vaniljkräm med macadamianötter och getostskum – Wow! (och jag som inte ens gillar getost).

 

Så hur gick det då på vår datenight på Lilla Ego? Ja, det gick ju kalas. Här kan man verkligen äta otroligt bra utan att man nödvändigtvis går därifrån med hål i plånboken. Trots att vi hypat i tre månader och jag har lusläst menyn säkert tusen gånger (lider av beslutsångest, ni som vet ni vet) lyckades vi bli tagna med storm. Även om man bestämt sig långt innan vad man ska beställa så är det ändå ganska knivigt att tänka sig hur Ronjas Vårskrik smakar innan man faktiskt har smakat det (som vår typ, grönt och skönt). Faktum är att vi var så nöjda med allting att vi glömde bort att ta bilder på de vackra kreationerna innan de landade i våra magar. Känns ju ganska fail med tanke på att jag hade tänkt blogga om detta idag. För att rädda detta inlägg har jag därför lånat bilderna från Tom Sjöstedts Instagram – tack och bock!

 

P.S. Glöm inte att boka bord på Lilla Ego