HEM

27 and single

Svenskarna kan skatta sig lyckliga när det gäller maltwhisky. Old Pulteney Distillery släpper väldigt få single casks per år och nu släpper destilleriet en 27-åring från 1988 till högprioriterade Sverige! Cirka 133 liter, 190 flaskor, bourbonfatslagrad single malt whisky fick Sverige ut av Cask 10109, som fatet heter.

Old Pulteney Distillery, grundat 1826 av James Henderson, är ett destilleri i Skottland – ett av de nordligaste på det skotska fastlandet – och whiskyn därifrån ska vara förkroppsligandet av historian, människorna och platsen som sådan. Samlingen av deras single malt scotch whisky sträcker sig från den flerfaldigt prisbelönta Old Pulteney 12 Years Old till en samling av kritikerrosade Vintage- och Limited Edition-utgåvor, som var och en “sprudlar av havets kraft och precision”.

Vatten ger mersmak

Old Pulteney 1988 har en alkoholprocent på 55,9 procent, en gyllene färgton med ljusa kopparreflexer och en mjuk doft som avrundas med en arom av vanilj och vit choklad. Man kan även skönja toner av läder och tobak i denna 27-åriga flaska som också innehåller fräscha hintar av citrus. Den här typen av ex-bourbonfatlagrad whisky tål mycket vatten, så prova gärna att droppa i några droppar i taget. Det plockar fram smakfulla toner av vanilj, choklad och kola.

Old Pulteney 1988 smakar mörk choklad och solvarm aprikos. Man känner även hintar av mogna plommon och russin. Tack vare bakgrundstonerna av vanilj och karamelliserat socker får man lätt associationer till en söt och god dessert. Whiskyn har lång eftersmak med tydlig ekfatskaraktär, lagrad som den är på handplockade ekfat av yppersta kvalitet. Gemensamt för Pulteney Destilleriets single malt scotch whisky är att den fångar den unika karaktären i landskapet med den långa sjöfartshistoriken. Mycket hav och vind i flaskform.

old-puteney-1988-bag-686

Limited Edition Old Pulteney 1988 har artikelnummer 40019. Pris: 2 999 kronor.

Klicka för att dela på facebook

Vinguiden
tipsar