HEM

20 vinkontroller – löpare i kö för att springa maran

Här är marathonloppet som får löparna att stå i kö för att deltaga. 8500 löpare klarade 20 kontroller med ost och vin och tog sig i mål i Marathon du Médoc. I år var temat för loppet superhjältar.

I helgen gick den 35:e upplagan av Marathon du Médoc i Boredeaux i Frankrike av stapeln. Loppet blir populärare för varje år och arrangörerna fick tacka nej till en lång kölista av löpare.

8500 löpare tog sig genom vingårdarna och vinfälten och gick i mål efter marathondistansen på 42 195 meter. Att springa ett marathon är ganska tufft i sig och med 20 ost- och vinkontroller kan det bli riktigt krävande på slutet.

Men nästan alla löpare tar det lugnt, både med löpningen och i vinkontrollerna. Men stämningen liknar inget annat löparlopp, den är glad och uppsluppen och tiden i mål är inte det viktigaste. I år var alla deltagare utklädda till superhjältar, mer eller mindre seriöst.

Den 35: e upplagan av Medoc Marathon vann av Freddy Guimard på 2 timmar och 26 minuter för män och av Bretonne Nathalie Vasseur på 2 timmar och 58 minuter för kvinnor.

De sista löparna som stannat på ganska många vinkontroller gick inte i mål förrän efter sju timmar. Men de såg ändå väldigt glada ut. Ett 20-tal svenskar fanns också i startlistan i år.