HEM

Aktuellt

Rom i glas och på fat

Rom är, kanske otippat för många, världens vanligaste sprittyp och dessutom den populäraste spritdrycken på den svenska marknaden. Vi lyfter på hatten och tackar Christopher Columbus för denna rom, med ursprung i Västindien.

Enkelt beskrivet är rom en destillerad spritdryck som görs av jäst sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Och det är här Columbus kommer in i bilden. I slutet av 1400-talet hämtade han med sig sockerrörsplantor från Kanarieöarna och lämnade dessa på ön Hispaniola i Västindien. Den karibiska ö-världen var som skapt för odling av plantorna och för sockerproduktion, som snabbt blev en stor och betydande näring på öarna.

Rumbullion blev rom

Framställningen av socker resulterade i en stor mängd melass, som man snart lärde sig att utnyttja. Man blandade melass med vatten och lät blandningen stå framme i solen, vilket ledde till att blandningen började fermenteras. I mitten av 1600-talet började man destillera restprodukten och fick fram en alkoholhaltig dryck. Till en början kallade man i de engelska kolonierna denna dryck för rumbullion, som så småningom kortades ner till rum kort och gott. Det finns även andra teorier om dryckens namn, som att det kommer från saccharum, det latinska namnet för socker.

Nästan all rom lagras på använda bourbonfat som importeras från USA. Att just dessa fat används beror på det amerikanska ekträets tillförsel av kryddor, karamell-, vanilj- och kokossmak. Rommen får också sin mörka färg från trätunnan. Ju längre rommen lagras på fat, desto mörkare blir den. Även klimatet har stor inverkan på hur rommen kommer att utvecklas, framför allt det varma klimatet. Det sägs att rom mognar ungefär tre gånger snabbare än whisky. Vad gäller försäljning så tillåter inte EU att man säljer sprit betecknat som rom om inte alkoholhalten överstiger 37,5 procent och om drycken inte är framställd från sockerröret.

Spansk rom populär i Sverige

Spansk rom, som också kallas kolonndestillerad rom eller kubansk rom, produceras bland annat på Trinidad, Kuba och Dominikanska Republiken. Den här typen av rom är den som vi svenskar gillar bäst. Den är lite lättare, med en mjuk och söt framtoning. Angostura 1919 från Trinidad har en mörk, gyllengul färg. Doft och smak är fruktig med tydlig fatkaraktär, en viss sötma och inslag av torkad frukt, vanilj, mandelmassa och arrak.

Ska man avnjuta en god rom på ett optimalt sätt, ska den enligt många drickas ren, utan is. Drycken är dock en utmärkt följeslagare i många populära drinkar, som Long Island Ice Tea, Mai Tai, Mojito, Piña Colada och som här – Daiquiri.

Angostura 1919 Daiquiri

50 ml Angostura 1919 rom
25 ml färsk limejuice
20 ml sockerlag
2 stänk Angostura® Aromatic Bitter
Limehjul

Lägg ingredienserna i en shaker med is. Skaka kraftigt tills utsidan på shakern är iskall. Sila i coupe- eller cocktailglas. Garnera med limehjul före servering.

1919-Angostura-686
Enligt legenden fick de soldater från Trinidad som tjänade sitt land i första världskriget ett “vårdpaket” med öns lokala rom sänt till sig som “humörshöjare”, vilket gjorde männen från Trinidad extra populära hos samtliga kompanier.

Rom är även en populär ingrediens i allehanda kakor, bakverk och desserter. Vi bjuder på päronkaka med hemlagad romglass och en ringlande romsås.

Päronkaka med romglass

8-10 port.
Glass
4 äggulor
1 dl strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
2 msk rom
1 dl gula russin
1 dl hackade valnötter
Sås
1 dl Dansukker Cane Syrup
1/2 dl rom
Kaka
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker Fairtrade
4-5 päron
Garnering
Florsocker

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt rom, russin och nötter. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.
Blanda samman sirap och rom och ställ åt sidan till serveringen.

Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet. Tillsätt äggen, ett i sänder. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet. Skala päronen, skär dem i bitar och vänd ner i smeten. Häll upp i en stor smord form eller 8-10 smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C cirka 20 minuter för små formar, cirka 35 minuter för en stor form. Dofta lite florsocker över kakan/kakorna innan serveringen. Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.

1919-romglass-paronkaka
Receptkälla: Dansukker


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar