HEM

Pajen är den perfekta sommarmaten. Lätt att förbereda och kan till och med frysas för framtida bruk. Här är en vegetarisk variant med mangold, som passar både som tillbehör på buffén och som huvudrätt, serverad med sallad, bröd – och vin.

Mangold tillhör växtarten beta, dit man räknar sorter där man använder blad eller bladskaft som grönsak. Vid matlagning används blad av mangold på samma sätt som spenat. Mangold brukar också kallas för romersk kål, bladbeta eller stjärnmangold. Här har vi gjort paj av den lite anonyma grönsaken, men skulle den vara svår att få tag på går det lika bra med bladspenat.

Så här gör du:
Kör mjöl och smör i mixern till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills degen precis bildar en boll. Låt vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

Tryck eller kavla ut pajdegen i pajform eller små formar med löstagbar botten. Nagga pajskalet och förgrädda cirka 10 min tills det fått lite färg. Skölj och hacka mangolden. Fräs mangold och lök i smör tills de fått fin färg. Tillsätt muskot.

Vispa ihop ägg, mjölk, crème fraiche och riven ost. Salta och peppra. Fyll pajskalen med mangoldblandningen. Häll över äggstanningen och grädda i ugn cirka 30 min (15-20 min för portionspajer) eller tills äggstanningen stelnat och pajen har fått fin färg.

Vintips

Domäne Wachau Riesling Selection är ett fräscht, österrikiskt vin som bjuder på en druvig doft med mineralton. Smaken är torr, ung och fruktig med ton av aprikos. Allmänt bra paj- och buffévin. Kostar 99 kronor.

Mangoldpaj-686

Recept-/bildkälla: Norrmejerier