HEM

Aktuellt

Bröd på längden och tvären

Familjeföretaget Polarbröd, som drivs av femte generationen bagarbarn, har funnits i mer än 135 år. Vinguiden var nyligen med på deras invigning av världens största tunnbrödsbageri i Bredbyn i Västernorrland. På temat smak fick vi göra en exklusiv brödprovning och bjöds på lunchbuffé med tunnbröd som gemensam nämnare. Här är några av de läcka rätterna, inklusive dryckestips, som med fördel kan serveras på påskbordet.

I lilla Bredbyn i Örnsköldsvik kommun kan Sverige och Polarbröd stoltsera med världens största tunnbrödsbageri. Här bakas både hårt och mjukt tunnbröd och många produkter har namn som ska påminna om det nordliga ursprunget; Sarek, Njalla, Akka och Abisko. Invigningen av det 770 kvadratmeter stora torrlagret för hårt tunnbröd innebär mångmiljoninvesteringar som ska utveckla och förbättra brödkvaliteten, arbetsmiljön och produktionskapaciteten. Invigningen innebar inga klippta band, utan givetvis tuggades ett meterlångt tunnbröd mitt itu av ledningen på Polarbröd.

Polar-invigning-686

– Vi har bakat bröd i över hundra år och med investeringarna i bageriet i Bredbyn säkrar vi gott och hållbart bakat bröd i minst hundra år till, säger Karin Bodin, vd Polarbröd.

Brödprovning med sommelier
Vi som var med på invigningen fick, förutom den intressanta rundvandringen i fabriken, delta i premiären av Polarbröds senaste smakprojekt – Tunnbrödssensorik. Ett språk som tagits fram i samarbete med sensorik- och smakexperten Johan Blanche, för att beskriva tunnbrödens karaktär utifrån utseende, doft, smak, och konsistens. Johan Blanche har under många år varit verksam som sommelier och kan det här med smak. Han är sedan 15 år specialiserad på olivolja och skriver Sveriges enda guide om olivolja, Olivoljeguiden. och arrangerar regelbundet vin-, choklad-, krydd- och oljeprovningar. Vi kommer att återkomma i ett senare reportage om själva brödprovningen.

Jan Forhaug på Bredbyns gästgiveri var upphovsmannen bakom den kreativa lunchbuffén som vi bjöds på. Alla rätter utgår från bröd i någon form och här är några av godbitarna. Passar lika bra var för sig eller tillsammans. Varför inte på påskbordet!

Västerbottensostgratinerat Gene med Anundsjöskinka och picklad rödlök
Fördela riven västerbottensost jämt över brödet, grädda på bakplåtspapper i mikrovågsugn 45-60 sek beroende på mängd och effekt. Skär och/eller forma brödet medan det ännu är varmt. Toppa med Anundsjöskinka, picklad rödlök och en persiljekvist.

Gene-686

Trattkantarellsoppa med crisp på Havrebräck
Blötlägg smulade, torkade trattkantareller i ljummet vatten medan du finhackar och fräser gul lök eller schalottenlök i smör till den börjar få fin färg. Slå i svampen och sjud en stund, smaksätt med lite salt och peppar, buljong och en skvätt konjak, madeira eller portvin. Koka ihop med en deciliter grädde per 2-2,5 dl-portion.

Servera ihop med Havrebräck och Västerbottensost – enligt Genebrödreceptet ovan.

Brod-ost-686

Våfflad Njalla med grönkålsfyllning
Fräs lök och vitlök mjuka med begynnande färg, tillsätt grönkål och hackade nötter och/eller frön och smaka av med salt och peppar. Stek vidare tills vätskan reducerat bort. Låt fyllningen svalna något och tillsätt ägg, riven ost av önskad mängd och smak och blanda till en jämn massa.

Fördela fyllningen i ett drygt centimetertjockt lager mellan två Njalla och grädda i väffeljärn, klämgrill eller grillpanna med någon tyngd på. Vänd/rikta om brödet för att skapa mönster.

Njalla-gronkal-686

Tips: Höfta gärna mängden ingredienser beroende på hur många som ska bjudas på godsakerna. Gäller de flesta rätterna vi blev bjudna på. Dina egna smaklökar avgör resultatet.

Apfelstrudel på Sarek
Ett bröd räcker till 3 portioner med följande ingredienser:
2 stora syrliga äpplen av favoritsorten tärnas med skalet kvar
En näve russin
En näve hackade nötter eller frön (hälften i, hälften på vid gräddning)
En näve socker
En klick smör
Kanel
Smält smör till gräddningen enligt devisen ”det är smöret som gör’et”

Bryn smöret och fräs ingredienserna mjuka, krydda med kanel efter smak. Sila gärna av vätskan innan nästa steg. Klipp fransar på långsidan av ett Sarekbröd, fördela fyllningen längs mitten av brödet rulla ihop så fransarna hamnar överst. Strö resten av nötterna/fröna över strudeln och ringla på vätskan från stekningen samt smält smör. Grädda i ugn cirka 200 grader cirka 15 min eller tills de är vackert gyllenbruna, ös gärna smör över strudeln några gånger under gräddningen.

Polar-strudel

Dryckestips:
Vi fick dricka lappländskt öl, Nausta från Arvidsjaur, till buffén men föredrar man vin så kan vi tipsa om ett mousserande italienskt sådant till Västerbottensostgratinerat Gene, Prosecco la Robínía Extra Dry, 89 kronor.

Till Trattkantarellsoppan passar det mustiga rödvinet Cappello di Prete, 85 kronor, eller om man föredrar vitt vin – Bourgogne Chardonnay Cuvée des Visitandines Patriarche för 109 kronor.

Våfflad Njalla med grönkål gifter sig bra ihop med ett mjukt och bärigt rödvin, exempelvis Bardolino Villa Merighi, 89 kronor.

Sist men inte minst, den söta avslutningen på maten. Vi föreslår ett glas madeiravin till denna Apfelstrudel på Sarek, Saint John, för 125 kronor.

Nausta-686

Matfotograf: Johan Gunseus


Marie Arpnäs