HEM

Aktuellt

Diffust vinområde med stor potential

Över 44 000 hektar, vinodling sedan flera tusen år tillbaka och en mångfald spännande, högkvalitativa druvor. Och ändå är det närmast okänt. Men nu vänder det. Välkommen till Côtes du Rhône.

Visst har södra Rhône alltid stått i skuggan av norra delen med sina mustiga rödviner på Syrah och fylliga vita viner på Viognier. Säg den vinskribent som inte lovordat kullarna i norr, det svala klimatet, jordmånen, de legendariska vinproducenterna.

I södra delen hittar vi visserligen Châteauneuf-du-Pape. Tavel placerar sig på rosévinskartan, men sedan är det inte mycket mer. Tror vi. Men om vi börjar titta närmare på detta enorma område som klyvs av floden Rhône, ser vi att det är väl värt att stanna till, förkovra sig och prova sig fram. För det finns mycket, mycket gott vin. Och extra kittlande är det ju att det närmast är okänt.

Men frågan är hur länge till.

När Côtes du Rhône nämns i vinsammanhang är det ofta de röda vinerna som omnämns. Med fantastiska druvor som Grenache, Syrah och Mourvedre är det på sin plats, viner på dessa druvsorter, GSM populärt kallade, är gärna komplexa, mustiga och mycket prisvärda. Dessutom, nog så viktigt idag, har de en ursprungstypiskhet som många uppskattar. Vinerna går från klarhet till klarhet och att idag nämna Gigondas och Lirac i samma andetag som norra Rhône blir allt vanligare.

Det finns med andra ord en enorm potential i södra Rhône. Många producenter i norra delen har också införskaffat vinodlingar söder om Montélimar och det vi ser nu är troligen bara början på något stort. Många producenter i den södra delen har tidigare gnällt en smula över att ingen bortom Rhônes bifloder vet något om deras viner. Men det är ett gnäll som fastnar lite i halsen.

Om vi ser till de vita vinerna… vita? Jo, det tillverkas en del mycket intressant vitt vin. Druvorna är Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Clairette, Viognier, idel spännande druvor som idag får gehör runt om i världen.

Men det är i södra Rhône de trivs bäst. Något som också förklarar varför även de vita vinerna är på stark frammarsch.

En icke riskfylld bedömning är också att vi kommer att se mer och mer och bättre och bättre vita viner från området. Fast det vi ser redan idag är gott nog. Nu är det upp till oss att upptäcka vinerna.

Mer om Rhône:
Reportage: Rhône – mångfald med hög kvalitet
Reportage: Gigondas – terroir hellre än marknad
Reportage: Lirac skriver nytt kapitel
Vintips från Rhône
Webb-tv: Senaste nytt från Gigondas
Podcast: Resan till Rhône


Johan Franco Cereceda

Läs mer och beställ här:

Du kanske även vill läsa dessa

Condrieu

Condrieu

Vita viner från Condrieu stavas Viognier. Denna kombination, säregen druva möter unikt vindistrikt, ger också något av det mest intressanta vita vin som finns. Men är det ett vin att lagra? För att ..

Läs mer
Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer
Gigondas – terroir hellre än marknad

Gigondas – terroir hellre än marknad

Vinguiden besöker Gigondas i södra Rhône och upptäcker stora viner från ett vindistrikt som borde vara vida mer känt. För så bra är vinerna, så väl förvaltar man råvaran, att appellationen borde näm..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Lyckad Master Class om sydfranskt kultdistrikt

Lyckad Master Class om sydfranskt kultdistrikt

Ställ fyra vita viner och sedan fyra röda viner från Châteauneuf-du-Pape på bordet. Prata egendomligheter och spännande mattips. Se där, ett lyckat recept för en Master Class som Vinguiden höll i he..

Läs mer
Lirac skriver nytt kapitel

Lirac skriver nytt kapitel

I skuggan av alla storheter i Rhône hittar vi Lirac, i södra delen av vindistriktet. Okänt möjligen, men oj vad intressant. Häng med på Vinguidens resa till Rhône där vi tar avstamp i ett av regione..

Läs mer