HEM

Marsanne

Få druvsorter har sådan aromatisk ton som Marsanne. Inte konstigt då att fler producenter runt om i världen tar den till sig. Men det är i norra Rhônedalen i Frankrike den hittar sig optimala uttryck med härliga tropiska frukter i förrummet. Ett rent och oblandat Marsannevin är riktigt angenämt att dricka svalt till kryddig mat. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Marsanneviner

Marsanne – en känslig druva med sina rötter i norra Rhône

Marsanne är en vitvinsdruva med många namn – Marsana, Ermitage, Ermitage Blanc, Grosse Roussette och Hermitage. Druvan härstammar från norra Rhône i Frankrike där den odlas främst idag, men vi hittar den även i bland annat Schweiz och Australien.

Marsanne är en känslig druva. Är klimatet för varmt kan syran bli för låg, är temperaturen för sval blir druvan lätt smaklös. För att druvan ska komma till sin rätt behöver den balanserade väderförhållanden. Den är dessutom mottaglig för flera vinsjukdomar, vilket gör druvan svårodlad. Det krävs med andra ord rätt vinmakare för att få fram det bästa ur denna vitvinsdruva.

En populär blanddruva med blommiga inslag

Marsanneviner doftar lätt och blommigt med smaker av citrusfrukter som citron, mandarin och apelsin samt toner av honung, persika och melon. Rena viner på denna druva har ofta högre alkoholhalt med steniga eller jordiga toner och en mörkt gul färg. I vissa fall kan denna druva kännas tunn på egen hand, därför blandas den frekvent med andra druvor som Viognier och Roussanne för att få fram smakrika vita viner.
Vinblandningar på Marsanne och Viognier tar fram smaker av persika och blommor medan blandningar på Marsanne och Roussanne ger smaker av päron och honung. Övriga Marsanneblandningar smakar ofta citrusfrukter.

marsanne

Mat som passar ihop med Marsanneviner

Ett rent och oblandat Marsannevin bör drickas svalt tillsammans med kryddig mat. Testa gärna rätter med curryinslag, en mustig lammgryta, coq au vin eller linsgryta smaksatt med spiskummin. Ska du dricka ett vin på en Marsanneblandning med tropiska smaker passar fisk, som panerad rödspetta, utmärkt till.


Fakta om Marsanne

  • Odlas: Frankrike, Schweiz, Australien.
  • Kända områden: Norra Rhône och Savoie (Frankrike).
  • Smak: Hög alkoholhalt med relativt låg syra. Dominerande smaker av mogna päron, mandariner, aprikoser, honung och gummi.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Kryddig och mustig mat.
  • Synonymer: Ermitage, Ermitage Blanc, Hermitage (Schweiz) Grosse Roussette (Tyskland) och Marsana (Spanien).