HEM

Roussanne

Roussanne är en rödbrun druva som sin färg till trots oftast används till vitt vin. Enligt många är den ovanligt svårodlad men praktisk eftersom den gör sig lika bra självständigt som i blandvin. Ett genomgående drag är den parfymerade doften av nötter, blomster och kryddor. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Roussanneviner

Roussanne – en vitvinsdruva från norra Rhône

Det är svårt att säga exakt var Roussane härstammar från men det mesta pekar på norra Rhônedalen i Frankrike, där druvan odlas främst idag. Roussanne behöver mycket sol och ett varmt klimat för att mogna, därför trivs druvan extra bra i det varma Frankrike. Roussanne odlas även i mindre skala i USA, Australien och Italien.

Roussanne kan dock vara en svårodlad druva. Druvorna är små och sitter tätt ihop, vilket hindrar luft att komma emellan. Något som i värsta fall kan få dem att ruttna. Men i rätt vinmakares händer blir Roussanne en utmärkt komponent i både blandviner som i eget vin. När druvan är mogen får skalet en rödbrun färg, vilket har gett den dess namn som kommer från det franska ordet för röd – rouge.

Roussanne och Marsanne är en perfekt kombination

Roussanedruvan ger kraftfulla vita viner med parfymerade dofter av färska blommor, persikor, örter, päron, nötter och kryddor. Druvan används ofta i vinblandningar med både gröna och blå druvor. En lyckad vinblandning är Marsanne tillsammans med Roussanne. Marsanne tillför rika, oljiga texturer medan Roussanne ger vinet syra, eleganta aromer och komplexitet. En perfekt kombination med andra ord.

roussanne

Mat som passar ihop med Roussanneviner

Roussanneviner passar bra ihop med flera olika sorters mat. Några spännande förslag är fisk, hummer, krabba och skaldjur. Ett extra gott tips är att para ihop en bouillabaisse med ett kylt glas Roussannevin. Är du sugen på något annat än fisk och skaldjur fungerar viner på Roussanne även med rostad kyckling, fläsk, krämiga såser och asiatisk mat. Ska du bjuda på ost och chark går även det utmärkt till denna blommiga druva.


Fakta om Roussanne

  • Odlas: Frankrike, Australien, Italien, USA.
  • Kända områden: Norra Rhône, Languedoc och Provence (Frankrike).
  • Smak: Viss syra och relativt fyllig med smaker av päron, aprikos, honung, mandelmassa och örter.
  • Serveringstemperatur: Mellan 6-8 grader.
  • Passar till: Fläsk, grytor, fisk och charkuterier.
  • Synonymer: Bergeron och Fromenteau (Frankrike).