HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lirac och avslutas i kultförklarade Condrieu.

Rhône må hamna i skuggan av både Bourgogne och Bordeaux. Samtidigt är det en av världens bästa vinregioner som förtjänar all uppmärksamhet. Mångfalden är överraskande och när det kommer till kvalitet är det få områden i världen som ens kan mäta sig med de röda vinerna på Syrah och Grenache och de vita vinerna på Viognier härifrån.

Vinguiden gjorde slag i saken, tog planet ner till Paris, snabbtåget vidare till Avignon och reste sedan långsamt norrut. Under resan hittade vi pärlor till producenter och föll för både det ena och det andra vinet, något vi kommer att redogöra för i ett antal reportage under hösten.

Till att börja med: Vad är Rhône?

Regionen hittar vi mellan städerna Lyon i norr och Marseille i söder. Inom ett område på 70 000 hektar (Bordeaux har 125 000 hektar, Bourgogne 28 000) hittar vi närmare 30 vindistrikt, så kallade appellationer, och 27 olika druvsorter, de flesta i södra delen. Vidare exporterar Rhône 33 procent av omkring 370 miljoner flaskor som producerades 2016 och där Sverige hamnar på en niondeplats bland de viktigaste marknaderna. Överst hittar vi – förstås – Storbritannien.

Omkring tio procent av odlingsmarken är ekologiskt certifierad och i Rhône finns omkring 5 000 producenter där man producerar allt från lätta roséviner i söder till kraftigare diton i Tavel; enkla vita viner till komplexa, parfymerade viner i norr; fruktiga röda i söder till några av de kraftigaste vin rouge i norr och i delar av södra Rhône. Och då hittar vi både mousserande viner, söta viner och starkviner.

Det finns med andra ord en mångfald som är imponerande och överraskande i samma andetag. Att då prata om Rhôneviner innebär att vi talar om en mängd olika viner även om det är några som sticker ut, både när det kommer till kvalitet och renommé. I södra Rhône hittar vi Châteauneuf-du-Pape som sedan tidernas begynnelse haft en särställning internationellt, Tavel för sina roséviner, men som idag har stora problem (vilket vi kommer att skriva om längre fram) och i norra delen, där några av världens främsta vindistrikt återfinns, har vi Hermitage, Côte-Rôtie och Cornas. För att nu nämna några.

Att samtidigt hitta mousserande i Saint-Péray i norra delen är en bonus, i synnerhet då detta vin är svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta utanför staden Valence i väster. Det är ju normalt inget vi förknippar med Rhône, här är det ofta tungt rött på Syrah som gäller. Men det är alltså bara en del av sanningen.

Vinguiden kommer i ett flertal artiklar under hösten att ta pulsen på Rhône, det Rhône vi möter idag och som bara delvis är det traditionella Rhône, det vi läst om i historie- och vinböckerna. Vi börjar med södra delen, med områden som Lirac, Tavel samt Gigondas och några till och letar oss sedan upp längre norrut till både Cornas och Condrieu. Och så tipsar vi återkommande om vin, massor av vin.

Mer om Rhône
Reportage: Rhône – mångfald med hög kvalitet
Reportage: Gigondas – terroir hellre än marknad
Reportage: Lirac skriver nytt kapitel
Aktuellt: Diffust vinområde med stor potential
Vintips från Rhône
Webb-tv: Senaste nytt från Gigondas
Podcast: Resan till Rhône

Viner från Rhône

Château de Saint Cosme Côtes-du-Rhône är ett kraftig, kryddigt vin med smak av solmogen frukt. Drycken har en imponerande balans och hög lagringspotential.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
144 kr

Bonpas Côtes-du-Rhône Dom Alfant är ett Grenache-dominerat vin med smak av mörka bär, kryddor och fat. Drycken har silkeslena tanniner samt en lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
99 kr

Côtes-du-Rhône Saint-Francois har en elegant kryddighet och smak av körsbär, björnbär och örter.
750 ml - 14.5% -
109 kr

Barrels & Drums Organic är ett djuprött vin fyllt med smaker av körsbär, björnbär, örter och fat.
750 ml - 13.50% - Sockerhalt 1 g/l
99.00 kr

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge är ett fruktigt, mjukt vin med viss pepprighet i smak.
750 ml - 14% -
99 kr

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rosé är ett torrt, friskt vin med inslag av örter, röda bär, hallon och blodgrape. Doften är ungdomlig i samma stil.
750 ml - 13% -
99 kr


Du kanske även vill läsa dessa