HEM

Norra Rhône – lika enkelt som komplext

Ett av världens bästa vinområden och egentligen ett av de lättaste att förstå. Få druvor, små vindistrikt med tydligt fokus och stora viner, rött som vitt. Vinguiden tar sig norrut längs med floden Rhône och blir förstummad.

Nu lämnar vi södra Rhône bakom oss, de vackra fälten med vinodlingar, de knytnävsstora stenarna som utgör jordmån i många vingårdar och värmen, Medelhavsvärmen, som letar sig hela vägen upp till Valence, olivträden, den torra vegetationen. I norra delen av den väldiga vinregionen är allt nämligen annorlunda. Vi byter druvor, Syrah istället för Grenache, klimat och hamnar i svalare miljö, exklusivitet mot volym då appellationerna i norra delen är mindre och därför producerar mindre.

Men stort är det ändå, stort som i exklusiva, kraftiga viner med komplex karaktär, lång smakintensiv eftersmak, minerala toner med hög fruktorientering. Mer av allt liksom, utan att bli för mycket. Det är en tunn lina att balansera på men det är precis det många producenter i norra Rhône lyckas med, hålla sig på rätt sida, aldrig bli all inclusive.

Det finns några distrikt som sticker ut även här. De är inte många, så man kan säga att alla åtta appellationer är berömda på sitt sätt. Några mer, andra mindre. Och om vi börjar med de minde kända, Saint-Péray och Saint-Joseph, är det inte många som vet att det förstnämnda producerar Rhônes enda mousserande vin. Men vilket vin!

Traditionell metod, druvsorterna Marsanne och Roussanne, och en produktion som faktiskt satte ingång redan i början på 1800-talet, borde rimligen ha gett appellationen viss status. Men med ynka 85 hektar och en extremt låg produktion, lämnar inte många bubblor Saint-Péray. Det är synd för vinet är helt klart spännande, annorlunda och de som söker efter ett budgetalternativ till champagne har helt åkt vilse. Här är det snarare tropiska toner, mindre syra, fräschör i form av mineral karaktär och lite fylligare varianter som gäller.

Saint-Joseph, å sin sida, är på sätt och vis raka motsatsen. Det är större, nästan 1300 hektar, och det görs endast rött och vitt vin, rött till nästan 90 procent och då på druvan Syrah. De gröna druvorna är Marsanne och Roussanne och de får användas även i de röda vinerna, men då maximalt tio procent. Att distriktet ännu inte nått berömmelse, kan ha att göra med att det är så vidsträckt och att det bokstavligen ligger i skuggan av storheter som Cornas, Condrieu, Château Grillet, Hermitage och Côte-Rôtie.

Här har vi samtidigt några av världens bästa vindistrikt och nu tycks det inte spela någon roll hur små eller stora de är. Château-Grillet och Condrieu producerar några av de bästa vita viner som finns med sin fylliga karaktär och massiva tropiska fruktighet i sin ytterst aromatiska stil.

Cornas, Hermitage med omkringliggande Crôzes-Hermitage samt Côte-Rôtie gör i sin tur några av de kraftigaste vinerna som går att få tag på. Men det är inte bara smakintensitet, utan även minerala toner, finess och komplexitet kännetecknar dessa röda viner, viner som dessutom satt agendan för hur viner på Syrah gärna ska smaka.

Vi återkommer till några av dessa distrikt, pratar viner, jordmåner, traditioner och upptäcker nytt, hela tiden nytt. För även om norra delen av Rhône är klassisk mark, händer en hel del här. Och ibland blir man förvånad över historien, vilka vändningar den tar.

Kortfakta norra Rhône

Området ligger mellan Lyon i norr och Valence i söder

Distrikten från norr till söder är:
Côte-Rôtie, 300 hektar: rött vin på Syrah, max 20 procent Viognier
Condrieu, 200 hektar: vitt vin på Viognier
Château-Grillet, 3 hektar: vitt vin på Viognier
Saint Joseph, 1300 hektar: rött vin på Syrah, max tio procent Marsanne och Roussanne; vitt vin på de båda gröna druvorna
Crozes-Hermitage, 1700 hektar: rött vin på Syrah, vitt vin på Marsanne och Roussanne
Hermitage, 150 hektar: rött vin på Syrah, max 15 procent Marsanne och Roussanne; vitt vin på de båda gröna druvorna
Cornas, 150 hektar: rött vin på Syrah
Saint-Péray, 85 hektar: vita viner, även mousserande, på Roussanne och Marsanne

Läs mer om Rhone:
Reportage: Rhône – mångfald med hög kvalitet
Reportage: Gigondas – terroir hellre än marknad
Reportage: Lirac skriver nytt kapitel
Aktuellt: Diffust vinområde med stor potential
Webb-tv: Senaste nytt från Gigondas
Podcast: Resan till Rhône


Vin från Norra Rhône

360.00 kr
469.00 kr

Du kanske även vill läsa dessa

Rhône – mångfald med hög kvalitet

Rhône – mångfald med hög kvalitet

I denna och flera återkommande artiklar tar vi pulsen på en av världens främsta vinregioner, tipsar om bra vin och spännande vingårdar att besöka. Häng med på Vinguidens resa som börjar i okända Lir..

Läs mer
Vintips från Rhône

Vintips från Rhône

Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..

Läs mer
Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier..

Björn Frantzén lanserar vin med Master Sommelier..

Nu släpper Björn Frantzén och Master Sommelier Ian Cauble sin gemensamma vinsatsning: Frantzén & Cauble. Special Blend Frantzén & Cauble är en Côtes-du-Rhône som till 90 procent ..

Läs mer
Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Granit gör Cornas viner oemotståndliga

Ett av Rhônes minsta områden är också ett av det största. Sett till vinerna står det lilla området på 145 hektar bakom några av regionens mest smakintensiva viner. Tacka granitjorden för det! Cornas..

Läs mer
Tavel vägrar tappa färgen

Tavel vägrar tappa färgen

Det rosa vinet blir allt ljusare. Utom i Tavel i södra Rhône. Här är det fortfarande mörkt rosa som gäller och visst hoppas producenterna på ett slut på den bleka trenden. Vinguiden besöker klassisk..

Läs mer
Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna. ”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som int..

Läs mer