HEM

Aktuellt

Östra Europa levererar

Inte bara länderna i södra Europa kan göra vin, även i östra Europa tillverkas det idag storslagna viner. Vinguiden har provat en rad viner från klassiska vinländer som Kroatien och Ungern. Resultatet är imponerande.

Vinvärlden är större än de klassiska vinländerna Frankrike, Italien och Spanien. Och då tänker jag inte bara på Nya världen eller länder som Portugal, Tyskland och Grekland. Det finns en annan sida av Europa och som levererar spännande viner.

Vinguiden har nyligen besökt både Ungern och Kroatien, länder som levererar allt bättre viner, viner som överraskar med komplexitet och unik karaktär. Och som borde få oss vinkunsumenter att höja blicken och välkomna annat än Chardonnay och Cabernet Sauvignon från i stort sett varje annat vinland.

Nej, leve mångfalden, Furmint, Grasevina och Malvazija! Eh? Jo, det är unika druvor som står bakom några av de spännande viner som nu finns på Systembolaget.

Bästa vita just nu:

Hungry Wines Furmint
2016
Hungry Wines Furmint
Blommig i doft, gräsig med fin fruktighet, elegant, inslag av gul sparris med bra balans. Frisk, fruktig med inslag av gröna äpplen, gula plommon, viss fyllig ton, parfymerade inslag, aningen kryddig i balanserad stil.
750 ml - 13.5% -
125 kr

Hungry Wines Tokaji Furmint Zephyr
2016
Hungry Wines Tokaji Furmint Zephyr
Frisk ton, inslag av citrus, mineral, gräs, stenfrukter i ungdomlig stil, lätt kryddig. Välbalanserad, frisk ton med inslag av gröna äpplen, citrus, lime, stenfrukter i ungdomlig stil, kryddor och liten mineral ton i avslut.
750 ml - 13% -
99 kr

Krauthaker Grasevina Mitrovac
2015
Krauthaker Grasevina Mitrovac
Inslag av citrus, skumbanan, stenfrukter i ungdomlig stil, mineral ton, örtig i utvecklad stil. Medelfyllig med inslag av gula plommon, honung, örtig med viss eldighet, kryddig och med gula plommon i eftersmak.
750 ml - 13.50% -
189.00 kr

Degrassi Bomarchese Malvazija
2015
Degrassi Bomarchese Malvazija
Gräsig, vaxig ton, inslag av honung, bivax, jordig karaktär, aromatisk med gula plommon. Fruktsöt med inslag av honung, kryddiga toner, bra fräschör, citrus, lime, zest, gröna äpplen i friskt efterhängsen stil.
750 ml - 13.00% -
149.00 kr


Johan Franco Cereceda