HEM

Sommarfeeling med Toast Skagen och brännvin i en perfekt kombo

Jungfruns_landning

Jungfruns brännvin är ett friskt brännvin med lite sötma som passar väldigt bra till sill, dessertostar, skaldjur men även till kryddstarka maträtter. Under vår härliga picknick kändes det som att sommaren var nära (detta var innan regnet kom). Skaldjur var ett säkert kort, men kräftor kändes ju aningen tidigt med tanke på att det är över två månader innan kräftpremiären (viktigt med omvärldsbevakning). Men vi hade sommarfeeling och skaldjurscravings – och finns det något mer somrigt än Toast Skagen, denna underbara rätt som Tore Wretman skapade på 50-talet. Vår lilla variant är en verkligt delikat liten smakbit som passar utmärkt till Jungfruns brännvin.

MINI TOAST SKAGEN PÅ RÅGBRÖDSRUNDEL
Skär ut små rundlar av danskt rågbröd. Skala och grovhacka färska ishavsräkor och blanda med majonnäs och dill. Godast blir det förstås att göra en egen majonnäs. Prova, det är lättare än vad många tror. Ta två äggulor, svartpeppar, en tesked fransk senap, en tesked pepparrot. Lite salt. Vispa ihop och tillsätt sedan lite olja och vispa hårt och låt sedan oljan försiktigt rinna ner tills konsistensen blir fastare. Om du vill kan du smaksätta majonäsen med lite citron.

DU BEHÖVER
danskt rågbröd
räkor
dill
rödlök kalixlöjrom

TILL MAJONNÄSEN
2 äggulor
4 dl solrosolja
svartpeppar
salt
fransk senap
pepparrot

Finhacka rödlök och dill och blanda sedan ihop majonnäsen, räkorna och den finhackade dillen och rödlöken. Ta en rejäl sked på varje rågbrödsrundel och toppa sedan med kalixlöjrom.

My-oh-my (ni kanske ser min skagenlycka på bilden)!

 

Screen Shot 2015-06-01 at 15.05.20

 


 

Vinguiden.com firar in sommaren med en vecka i brännvinets tecken – Se fler artiklar och recept i kombination med brännvin – Läs mer

 

Jungfruns_puff2