HEM

Lammkorv med rosmarin – perfekt till Akvavit

Maskdrangens_landning

Vad ska man egentligen äta till en Akvavit för att verkligen lyfta fram smaken? Saker som sill, skaldjur och västerbottenpaj känns som säkra kort. Men tillsammans med en lammkorv tycker vi att Akvaviten når nya höjder.

En Akvavit är ett kryddat brännvin, kryddat med kummin och/eller dill och ha en lägsta alkoholnivå på 37,5%. Mäskdrängens är en klassisk akvavit med kumminbas. Den passar till traditionella sillinrättningar, skaldjur, vällagrad ost. Vi tycker om den särskilt mycket till små rökta lammkorvar. En riktig hommage till gamla tiders mäskdrängar som under decennier arbetade vid Snälleröds bränneri.

 

MAJONNÄS
2 st äggulor
5 dl matolja
2 msk dijonsenap
2 msk vinäger
(ev 1 msk tryffelolja)
salt
svartpeppar

Vispa ihop äggulor med senap, vinäger och salt. Tillsätt därefter oljan i en tunn stråle under hård vispning. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt lite tryffelolja om du vill lyxa till det.

På tal om att lyxa till det har vi självklart ytterligare ett förslag på hur du får din picknick extravagant – hemgjord lammkorv med rosmarin. Det är inte så svårt som det kanske verkar, men kräver lite mer planering än att gå till hallen och köpa deras rökta lammkorvar (som också är väldigt goda).

 

LAMMKORV
250g grovmalet lamm
250g finmalet lamm
500g finmald fläskkarre
300g finmalet grisspäck
2 st vitlöksklyftor
3 tsk salt
lammfjälster
rosmarin
grovmalen svartpeppar

Blanda färsen i en skål och tillsätt salt, peppar och finhackad rosmarin. Tillsätt späcket lite i taget. Stek en liten bit av färsen och smaka av innan du stoppar den i lammfjälster. Knyt som prinskorvar och sjud i vatten tills innertemperaturen är 70°C, lägg därefter korvarna direkt i kallt vatten. Stek eller grilla korvarna innan servering.

 

Screen Shot 2015-06-01 at 15.05.20

 


 

 

Vinguiden.com firar in sommaren med en vecka i brännvinets tecken – Se fler artiklar och recept i kombination med brännvin – Läs mer

 

Jungfruns_puff2

Klicka för att dela på facebook