HEM

Aktuellt

5 spännande fakta om naturviner

Inget tillsatt, inget borttaget. Här kommer fem fakta för dig som vill lära dig mer om naturvin.

1. Ingen certifiering för naturviner

Vad ett naturvin faktiskt är finns det ingen officiell definition av, och inte heller någon övergripande certifiering för. Det som kännetecknar ett naturvin är att man ska kunna känna av platsen vinet kommer ifrån. Målet är att påverka tillverkningsprocessen i minst möjliga mån och undvika användningen av kemikalier och växtgifter. Detta har lett till att många naturviner produceras i liten skala och med försiktig fatanvändning.

Att det inte finns en certifiering eller samstämmig definition av naturvin beror på att det ännu inte finns ett internationellt regelverk på plats. Dock jobbar flera länder med att ta fram detta. Frankrike går i ledning med en nu officiellt erkänd certifiering, “Vin Méthode Nature”, som introducerades under våren 2020.

2. Naturvinsrörelse har ursprung i Frankrike

Man spårar naturvinrörelsen tillbaka till 60-talets Frankrike, närmare bestämt Beaujolais. Där ville lokala vinmakare producera vin med “smaker från förr” som inte krävde att man tillsatte svaveldioxid. Detta, i kombination med att vinkonsumenter under det senaste decenniet har blivit allt mer intresserade av tillverkningsprocessen, har lett till att naturvin ökat i popularitet.

3. Orangevin räknas inte som naturvin

Orangevin, alltså vita viner som skalmacererat under en längre tid, blir mörkare till färgen och påminner på många sätt om naturvin. Orangevin tillverkas många gånger av samma producenter som tillverkar naturvin, vilket har bidragit till att många tror att det är samma sak.

4. Passar utmärkt till vegetarisk mat

Många svenskar har de senaste åren börjat äta mer vegetariskt och klimatmedvetet. Samma tankesätt har nu börjat växa fram kring dryck. Det gör att allt fler gärna väljer naturvin till middagen. Tursamt nog tenderar naturvin att passa lite extra bra till just vegetariska rätter.

5. Kortare lagringstid än andra viner

I och med att man inte vill tillsätta konstgjorda ämnen eller kemikalier i naturvin påverkar det också hur länge man kan lagra ett vin. Generellt sett bör man inte lagra ett naturvin i mer än fem år, men vissa röda viner med låga halter sulfiter brukar klara sig lite längre.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Hollywoodstjärnan: Därför gör vi vegan-vin

Ett organiskt och veganskt vin skapat av en Hollywoodstjärna. Jodå, nu har en ny flaska kommit ut på marknaden. – Det har varit en två år lång process att komma fram till det här vinet, säger Camero..

Läs mer
Hur sätter man ihop en vinlista?

Hur sätter man ihop en vinlista?

Välja vin på krogen kan vara svårt. Men hur är det då för sommelieren att sätta ihop en vinlista? Vår krönikör Petter fick en förfrågan och brottades med utmaningen. Lösningen låg närmare till hands..

Läs mer
Veganska drycker till din vegetariska mat

Veganska drycker till din vegetariska mat

Vad vet du om veganska drycker? Svenskarna fortsätter att äta allt mer vegetariskt och veganskt. Med det ökar även intresset för veganska viner och dryck som passar bra till köttfria rätter. Här ber..

Läs mer
Orange vin – finns det?

Orange vin – finns det?

Orange vin är en term som dels anspelar på färgen i vinet, dels på det sätt vinet tillverkas. För att tillverka ett orange vin, termen är inte officiell och det finns ingen reglementering kring dett..

Läs mer
Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

Naturvinet skördas i Toscana – men skapas i Sv..

De ekologiska druvorna från Toscana har skördats för hand och sen fraktats till Sverige. Sedan har naturvinet tillverkats på Lidingö, utanför Stockholm. – Högberga Natur är ett fruktigt vin och jag ..

Läs mer
Orange vin lika gammalt som vinets historia

Orange vin lika gammalt som vinets historia

Man kan tro att påfundet med orange viner är något alldeles nyskapande. Det är precis tvärtom, nämligen lika gammalt som världens första vita vin. Men varför har det då blivit så populärt? I skenet ..

Läs mer