HEM

Aktuellt

Svenska mattraditioner – och dryckerna som passar till

Vad kan du om våra svenska mattraditioner? I Sverige förekommer ett stort antal högtidsdagar där mat och dryck är centrala. Utöver de självklara – jul, påsk och midsommar – finns ett antal mindre välkända som ändå är djupt rotade i svensk tradition. Här djupdyker vi i dessa traditioner och kikar på vad man helst dricker under dessa högtider.

Mårtensafton

Mårtensafton kallas ofta för Mårten gås och firas den 10 november med gåsmiddag. Traditionen firades förr i hela Sverige men är idag huvudsakligen förknippad med Skåne. En gåsmiddag består av svartsoppa till förrätt, knaperstekt gås som östs väl till huvudrätt och skånsk äppelkaka till efterrätt.

Till förrätten:

Till svartsoppan passar en kraftig madeira utmärkt. Den högre alkoholhalten och de komplexa smakerna med en tydlig fruktighet möter soppans kryddiga och kraftfulla smaker perfekt.

Sercial 15 Years Old
Sercial 15 Years Old
Ett förslag är Sercial 15 Years Old, ett portugisiskt starkvin som genom sin långa lagring utvecklat smakerna mycket väl.
750 ml - 20% -
445 kr

Till huvudrätten:

Till själva gåsen bör du välja ett mer elegant rödvin, eftersom det feta gåsköttet riskerar att försvinna om du väljer ett alltför kraftfullt vin.

Saint Clair Origin Pinot Noir
2021
Saint Clair Origin Pinot Noir
Ett bra alternativ är Saint Clair Origin från Australien. Vinet är gjort på druvan pinot noir som med sin nyanserade smak lyfter fram det bästa gåsen har att erbjuda.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Till efterrätten:

Den skånska äppelkakan är delvis gjord på kavring, vilket ger efterrätten mer smak och kraftigare toner än andra typer av efterrätter. Här bör du därför välja ett sött starkvin såsom ett portvin för att komplettera äppelkakan på bästa sätt.

Graham's Six Grapes Reserve Port
Graham's Six Grapes Reserve Port
Ett bra val är Graham’s Six Grapes Reserve Port som har en nyanserad, fruktig och mycket söt smak.
750 ml - 20% - Sockerhalt 10.1 g per 100 ml
189 kr

Ostkaka

Ostkakans dag firas den 14 november och instiftades av tillverkaren Frödinge Mejeri år 1996. Ostkakan kommer ursprungligen från Småland, och att det blev den 14 november beror på att Emil har namnsdag då. Den Emil man hade i tanke då var självklart barnens favorit – Emil i Lönneberga.

Till ostkakans söta och ganska milda smak passar ett sött dessertvin som inte är för kraftigt.

Muscat de Beaumes de Venise Thierry Vaute
2021
Muscat de Beaumes de Venise Thierry Vaute
Ett bra alternativ är det franska vinet Muscat de Beaumes de Venise, som med sin blommiga och mycket söta smak kan matcha ostkakan.
375 ml - 15% -
140 kr

Surströmming

Surströmming är en rätt som är både hatad och älskad. Den kraftiga smaken är ett resultat av bevaringsmetoden där fisken får jäsa för att kunna lagras. Fisken är framför allt en norrländsk tradition, och surströmmingspremiären infaller varje år den tredje torsdagen i augusti.

Till den sura, salta sillen passar öl bäst. Gärna en pilsner eller en ipa där sältan i fisken kommer motverka beskan och lyfta fram ölens humlearomer.

Remmarlöv The Fenton Session IPA
Remmarlöv The Fenton Session IPA
Ett förslag är The Fenton Session IPA från Remmarlöv Gårdsbryggeri utanför Eslöv. Den beska och fruktiga ölen kommer komplettera surströmmingen på ett utmärkt sätt.
330 ml - 4.5% -
22.90 kr

Potatisens da

Den 26 oktober är det dags för potatisens dag som instiftades av Potatisakademien år 2009. Denna jordknöl introducerades i Sverige på 1600-talet av Olaus Rudbeck som anlade Botaniska trädgården i Uppsala. Potatisen kan tillagas på massor av olika sätt, och det är därför svårt att rekommendera en dryck som passar särskilt bra. Något som dock ligger många varmt om hjärtat är färskpotatisen som ofta dyker upp i handeln i maj eller juni.

Till dillkokt färskpotatis passar ett vitt bourgognevin som handen i handsken.

Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
2022
Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
Varför inte prova med detta Labouré-Roi gjort helt på druvan chardonnay. De smöriga tonerna i vinet kommer att matcha potatisens milda och nötiga smak helt perfekt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

Paltens dag och kroppkakans dag

I Norrland lagas palt medan man i söder gör kroppkaka. Båda är bollar av potatis som fylls med tärnat och stekt fläsk. Palt görs alltid på råriven potatis, vilket även är fallet med kroppkakor från Blekinge, något som ger en gråare färg på slutresultatet. I Småland, Östergötland och Västergötland görs kroppkakor med kokt potatis som binds ihop med vetemjöl, vilket ger en vitare färg. Kroppkakans dag firas den 14 maj medan paltens dag infaller den 13 juli.

Till både palt och kroppkakor serveras traditionellt sett mjölk, men många menar att öl eller vin egentligen passar bättre. Ett mörkt lageröl med viss sötma och liten beska passar mycket bra till de rökiga tonerna i fläsket. Vill du hellre servera vin är ett sötare mousserande vin en oväntad och mycket bra kombination. Sötman och de friska bubblorna gör att den energitäta rätten känns lättare och minskar risken för att man ska drabbas av paltkoma.

Öl till palt och kroppkakor:

Mittelfrüh Märzen
Mittelfrüh Märzen
Denna svenska öl från Halmstad Brygghus har en maltig, knäckig smak med inslag av rågbröd, honung, pomerans och örter som möter paltens eller kroppkakans smaker fantastiskt bra.
330 ml - 5.6% -
24.90 kr

Vin till palt och kroppkakor:

Champagne Taittinger Demi-Sec
Champagne Taittinger Demi-Sec
Passa på att slå på stort med en halvtorr Taittinger. Denna champagne har en fruktig smak med viss sötma som matchar palt och kroppkakor på ett förvånansvärt bra sätt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 3.4 g per 100 ml
519 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
No.1 – doldisen med stora ambitioner

No.1 – doldisen med stora ambitioner

För många som flugit eller handlat på bordershops är spritmärket No.1 kanske inte helt okänt. Men på den svenska hemmamarknaden har varumärket lyst med sin frånvaro – fram till för bara ett halvår s..

Läs mer
Finns det någon glögg som jag därute?

Finns det någon glögg som jag därute?

Det kom en flaska för prov till redaktionen och ett brev med en förklaring av innehållet. Sällan har jag blivit MER nyfiken!!! ”Hej Vinguiden Vi tvingades (tyvärr) göra glögg 2021 och jag tänk..

Läs mer
Vad dricker man på Mårtensafton och varför?

Vad dricker man på Mårtensafton och varför?

Den 10 november firas enligt gammal tradition Mårtensafton eller Mårten gås. Men varför gör vi det egentligen det och varifrån kommer den där gåsen? Här berättar vi om högtiden och ger förslag på va..

Läs mer
Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Guide: Allt om ostron och vinerna som passar till

Ostron har ätits i tusentals år och är känt både som ”havets juveler” och ett klassiskt afrodisiakum som åts av bland andra Casanova. Du ser dem ofta serverade på stora fat, liggande på en bädd av i..

Läs mer
112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

112 nya svenska ölsorter – dags för ölprovning..

Lust att upptäcka nya saker på semestern? Då kan en ölprovning med nya spännande svenska ölsorter passa perfekt. I veckan släpptes 112 nya svenska ölsorter på Systembolaget. Skördeöl, Lovefever elle..

Läs mer