HEM

Aktuellt

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du behöver veta om Solaris-druvan! 

Tack för hjälpen Tyskland!

Första gången den gröna druvan Solaris såg sitt ljus var 1975, i tyska Freiburg. Där blev den till efter en noga planerad korsning mellan druvorna Merzling och Geisenheim 6493 (som tillsammans härstammar från klassiker som Riesling, Pinot Gris, samt Muscat Ottonel).

Solaris är resultatet av ett tyskt förädlingsprogram med syfte att få fram sjukdomsresistenta druvsorter. Något vi i Sverige är tacksamma för.

Rustad för köld och angrepp

Solaris klassas idag som en PIWI-druva av högsta rang. PIWI är en förkortning på tyskans Pilswiederstandsfähig och betyder att druvan är svampresistent. Genom Solaris och andra PIWI-klassade druvor möjliggörs vinproduktion i länder och områden som inte är bortskämda med soltimmar och värme. Solaris är således en perfekt druva för Sverige och det nordiska klimatet.

Solaris och svensk vinproduktion

Den snabbt ökande vinproduktionen i Sverige har mycket att tacka Tyskland och Solaris för. För att lyckas få fram ett gott vin i ett svalt klimat gäller det att druvan har förmåga att mogna snabbt – Solaris är redo för skörd redan efter 90 dagar. Perfekt för den svenska sommaren och Skånes bördiga jordmån.

Bara för ett par årtionden sen var det inte många som trodde på Sverige som vinland. Men genom Solaris har vingårdarna och vinrankorna fått ett rejält uppsving – på mycket kort tid. Idag ses Solaris av många som Sveriges egen vindruva.

Smak och karaktär

Solaris är god att äta och är mycket aromatisk. På den mångsidiga druvan går det att göra både stilla och imponerande goda mousserande viner. Den bjuder på härliga smaker av bland annat kiwi, fläder, citrus och äpple. Du har störst chans att hitta Solaris under kategorin friskt och fruktigt på Systembolaget. Men även fatlagrade fynd går idag att hitta under smakrikt och fylligt.

Sanningen är att Sverige aldrig kommer leverera högklassiga röda viner. Däremot har vi något unikt att bjuda världen på – ett perfekt mousserande vin på Solaris. Det kan de inte göra på de varmare breddgraderna.

Ett stilla Solaris från Höganäs

Arilds Vingård Solaris
2020
Arilds Vingård Solaris
Sommar som vinter passar denna Solaris perfekt som dryck till maten. På vintern njuter du av den ungdomliga och fruktiga smaken till en gräddig skaldjurssoppa eller till favoritpastan med vackert ugnsstekta grönsaker. På sommaren dricker du det som det är eller serverar vinet till skaldjursbuffén eller den kokta torsken som läckert badar i vitvinssås. Friska gröna äpplen möter krusbär, fläder och citron – och din favoriträtt!
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
172 kr

Mousserande nyhet från Simrishamn!

Skepparps Grand Prix Zero dosage
2020
Skepparps Grand Prix Zero dosage
Svensk sommar väl bevarad i lyxförpackning. Det kan vi vänta oss av denna spännande nyhet med säljstart 2/1. Förutom friska bubblande äpplen får du smaken av krusbär, päron, vita vinbär, lime och färskt ljust bröd. Servera den sval som aperitif eller njut av den till rätter av fisk eller skaldjur.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
329 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Revanschsugen Riesling

Revanschsugen Riesling

I begynnelsen var det Rioja, sedan Sydafrika och så kom amarone, därefter prosecco, idag röda appassimento-viner, imorgon viner från Barolo, eller åtminstone Piemonte. Kanske dags för ett stopp i et..

Läs mer
Vita klassikern får ny design och nytt namn

Vita klassikern får ny design och nytt namn

François Lurton är känd världen över för sina vita viner av Sauvignon Blanc. Nu kommer hans klassiska Sauvignon Blanc från Bordeaux i nya årgången 2019, med uppdaterad design och nytt namn; Sauvigno..

Läs mer
Mest sålda vita vinet

Mest sålda vita vinet

Om det var förutsägbart när det kommer till vår faiblesse för röda viner, är det mer överraskande vad vi föredrar för vita viner. En druva dominerar, men samtidigt kommer vinet på denna druva från o..

Läs mer
Fem saker du måste veta om Chardonnay

Fem saker du måste veta om Chardonnay

En av världens mest uppskattade druvor från konsumenthåll är också – föga överraskande – vinproducenternas favorit. Likheterna mellan vinerna är slående, det finns också mycket som skiljer dem åt. ..

Läs mer
Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Doftexpertens fem tips: Så får du en bättre vinupple..

Träna upp ditt luktsinne och använd några specialknep. Då kan du njuta ännu mer när du dricker vin. – Att smak och doft är starkt förknippat är inget nytt, men genom att använda sig av andra angrepp..

Läs mer
Tips på viner under 100 kronor

Tips på viner under 100 kronor

Finns det bra budgetvin? Januari månad är för många den månad där det finns minst pengar att röra sig med. Men det betyder inte att du helt måste avstå från bra vin. Här är sex riktigt bra viner för..

Läs mer