HEM

Aktuellt

Solaris – en druva för nordiskt klimat

Har du hört om Solaris? Kan Sverige bli ett vinland att räkna med i framtiden? Med tanke på den mångsidigt tåliga druvan Solaris går det faktiskt inte helt att räkna bort. Här har vi samlat allt du behöver veta om Solaris-druvan! 

Tack för hjälpen Tyskland!

Första gången den gröna druvan Solaris såg sitt ljus var 1975, i tyska Freiburg. Där blev den till efter en noga planerad korsning mellan druvorna Merzling och Geisenheim 6493 (som tillsammans härstammar från klassiker som Riesling, Pinot Gris, samt Muscat Ottonel).

Solaris är resultatet av ett tyskt förädlingsprogram med syfte att få fram sjukdomsresistenta druvsorter. Något vi i Sverige är tacksamma för.

Rustad för köld och angrepp

Solaris klassas idag som en PIWI-druva av högsta rang. PIWI är en förkortning på tyskans Pilswiederstandsfähig och betyder att druvan är svampresistent. Genom Solaris och andra PIWI-klassade druvor möjliggörs vinproduktion i länder och områden som inte är bortskämda med soltimmar och värme. Solaris är således en perfekt druva för Sverige och det nordiska klimatet.

Solaris och svensk vinproduktion

Den snabbt ökande vinproduktionen i Sverige har mycket att tacka Tyskland och Solaris för. För att lyckas få fram ett gott vin i ett svalt klimat gäller det att druvan har förmåga att mogna snabbt – Solaris är redo för skörd redan efter 90 dagar. Perfekt för den svenska sommaren och Skånes bördiga jordmån.

Bara för ett par årtionden sen var det inte många som trodde på Sverige som vinland. Men genom Solaris har vingårdarna och vinrankorna fått ett rejält uppsving – på mycket kort tid. Idag ses Solaris av många som Sveriges egen vindruva.

Smak och karaktär

Solaris är god att äta och är mycket aromatisk. På den mångsidiga druvan går det att göra både stilla och imponerande goda mousserande viner. Den bjuder på härliga smaker av bland annat kiwi, fläder, citrus och äpple. Du har störst chans att hitta Solaris under kategorin friskt och fruktigt på Systembolaget. Men även fatlagrade fynd går idag att hitta under smakrikt och fylligt.

Sanningen är att Sverige aldrig kommer leverera högklassiga röda viner. Däremot har vi något unikt att bjuda världen på – ett perfekt mousserande vin på Solaris. Det kan de inte göra på de varmare breddgraderna.

Ett stilla Solaris från Höganäs

Arilds Vingård Solaris
2020
Arilds Vingård Solaris
Sommar som vinter passar denna Solaris perfekt som dryck till maten. På vintern njuter du av den ungdomliga och fruktiga smaken till en gräddig skaldjurssoppa eller till favoritpastan med vackert ugnsstekta grönsaker. På sommaren dricker du det som det är eller serverar vinet till skaldjursbuffén eller den kokta torsken som läckert badar i vitvinssås. Friska gröna äpplen möter krusbär, fläder och citron – och din favoriträtt!
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
170 kr

Mousserande nyhet från Simrishamn!

Skepparps Grand Prix Zero dosage
2020
Skepparps Grand Prix Zero dosage
Svensk sommar väl bevarad i lyxförpackning. Det kan vi vänta oss av denna spännande nyhet med säljstart 2/1. Förutom friska bubblande äpplen får du smaken av krusbär, päron, vita vinbär, lime och färskt ljust bröd. Servera den sval som aperitif eller njut av den till rätter av fisk eller skaldjur.
750 ml - 12% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
295 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Äntligen dags för vinnyheter på Systembolaget. Aptitretare, det perfekta vinet till fredagskycklingen och vin mot elräkningsångest. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under oktober m..

Läs mer
Vita vinets revansch

Vita vinets revansch

När vi pratar om stora viner pratar vi alltid om rött. För så har det blivit, helt enkelt beroende på att vi har satt upp vissa kriterier för hur ett stort vin ska vara. Det ska vara strävt, komplex..

Läs mer
Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Sarah Jessica Parker: Älskar vitt vin

Fenomenet med kändisviner har varit större i Sverige än någon annanstans. Men nu börjar Hollywood-stjärnorna vakna. Sarah Jessica Parker gillade drinken Cosmopolitan när hon spelade i Sex and the C..

Läs mer
Svenskproducerat ”häst-vin”

Svenskproducerat ”häst-vin”

Nu dyker ett nytt svenskt mousserande vin upp hos Systembolaget. Pegasus är lagrat sedan 2015 och produceras av Flyinge Vingård. Den fruktiga och friska smaken påminner om Prosecco. Svenskproducerad..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Välj rätt vin till höstens skräckfilmer

Vin och skräckfilm – en oslagbar kombo, eller hur? Nu när hösten är här på riktigt. Under Alla Helgona går vi till graven och tänder ljus och sedan vill vi hem till tv-soffan för att njuta av en rik..

Läs mer