HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Relax Riesling firar 20 år i Sverige

Ett bekant tyskt vin, som vi svenskar tagit till våra hjärtan i 20 år. Nu vill familjeägda producenten Schmitt Söhne fira jubiléet med en ny årgång av Relax Riesling.
– Relax Riesling är för dig som vill ha ett vin som helt enkelt smakar gott, och som passar att dricka när som helst – med goda vänner och okomplicerad mat, förklarar vineriet.

Relax Riesling har blivit den mest sålda rieslingen i USA, och utsedd till ”Bästa köp” i den ansedda vintidningen Wine Enthusiast. Vinet togs ursprungligen fram för USA-marknaden, och namnet bestämdes efter att man gjort en stor marknadsundersökning. Frågan var enkel: ”Beskriv med ett ord vad ett gott glas vin innebär för dig?” Och det överlägset vanligaste svaret blev helt enkelt ”Relax”.

Vi svenskar är också förtjusta i familjeägda Schmitt Söhnes ljusgula, friska och blommiga vin. ”Relax Riesling handlar inte om krångliga namn och tjusiga etiketter. Relax Riesling är för dig som vill ha ett vin som helt enkelt smakar gott, och som passar att dricka när som helst – med goda vänner och okomplicerad mat” förklarar vineriet Schmitt Söhne som producerat vin i fem generationer.

Vinodlingarna ligger nära floden Mosel i byn Longuich, Rheinhessen. I fjol upplevde området ett utmanade och ombytligt väder, som gjorde skörden extra svår. Men trots det lyckades Schmitt Söhne att göra årgång 2019 framgångsrik: ett vin med ungdomlig, charmerande och druvtypisk rakt på sak. Saftig persika, päron och örter märks tydligt i smaken medan det hintas citrus och honung i bakgrunden. Tack vare friskheten i syran och renheten i frukten så blir sötman integrerad i vinet. ”Detta vin passar perfekt som aperitif en varm sommardag, till fiskrätter, kryddstarkare asiatisk mat eller varför inte till en bit blåmögelost” föreslår Schmitt Söhne.

Här bjuder Relax Riesling på ett passande recept:
Jamie Oliver-inspirerad Bjärekyckling med harissa & färsk mynta.

4 personer

Ingredienser:
1 Hel färsk kyckling, ca 1,5 kg
1 kruka färsk mynta
2 rödlökar
3 stora paprikor (gärna olika färger)
4-5 potatis
5 matskedar Harissa
2 matskedar rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar, olivolja

Så här gör du:

1. På en plåt blandar du rödlöken som du skalar och delar på fyra vartefter du separerar lökens ”bladlager”. Dela paprikan isär snabbt och lite sådär småslarvigt med händerna.

2. Tärna potatisen. Klicka över 4-5 rediga matskedar Harissa, salt, peppar och rödvinsvinägern. Plocka av myntabladen från en kruka men spar ett par stjälkar för dekoration. Häll över olivolja och blanda ihop allt.

3. Snitta upp kycklingen vid ryggen och knåda in marinaden från grönsakerna i kycklingen . Placera den sedan i mitten av plåten med grönsakerna runt om. Salta kycklingen extra. Låt gå i varmluftsugn på 180 grader ca 75 minuter eller beroende på kycklingens storlek.

4. Vätskan som bildats kan du hälla av och ha som extra sås. Den är gudomlig och ett gott levainbröd fulländar till. Servera rätten med lite extra färskhackad mynta.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa