HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobjekt som kan öka i värde – men det gäller att vara snabb om du ska få något av de 30 numrerade exemplaren av Bollinger som släpps i dag

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1416 numrerade flaskor och är ett av världens mest exklusiva viner. Namnet Vieilles Vignes Françaises betyder ”gamla franska vinstockar” och syftar på de två mycket små vingårdar som producerar vinet. Båda tillhör några av de ytterst få som överlevde vinlusen i slutet på
1800-talet. Vingårdarna odlar enligt den traditionsenliga och helt manuella metoden ”provignage” och ser därför väldigt vildvuxna ut jämfört med de moderna uppbundna stockarna. Vinet är gjort på 100% Pinot Noir Grand Cru (Blanc de Noirs) och anses vara den kraftfullaste champagnen av alla.

Fram till och med årgång 2004 hade Bollinger tre icke phylloxeraangripna vingårdar – en av dem drabbades dock av vinlusen efter skörden och kommer inte att återplanteras. De två återstående vingårdarna, Chaudes Terres och Clos St Jacques, är muromgärdade och därmed mer skyddade.

Systembolaget lanserar 30 flaskor av Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 och webblanseringen är öppen mellan 22 augusti 2019, kl 10:00 och 25 augusti 2019, kl 23:59. Pris: 7 599:-

Bollinger Vieilles Vignes Françaises
2010
Bollinger Vieilles Vignes Françaises
750 ml - 12% -
7599 kr

Även Dom Pérignon släpper en mycket exklusiv årgångschampfagne vid namn Dom Pérignon P2 2002. Champagnen som fått mogna och utvecklas i 17 år släpps i dag i Systembolagets tillfälliga sortiment. Plénitude 2 (P2) börjar säljas efter lagring i 16-18 år och Plénitude 3 (P3) lagras i över 20 år innan den släpps. Vintern innan vinåret 2002 var mild och följdes av en varm och torr vår. Efter en solig start på sommaren kom en regnperiod under augusti.
En varm och solig höst gav stor mognad i druvorna från 2002. Sockernivån var den högsta på 20 år, vilket gjorde att det blev en fulländad årgång.

De som provsmakat P2:an från 2002 säger att vinet blivit energiskt och brett ut sig och har både djup och friskhet.
– Den naturliga rikedomen hos druvorna från skörden år 2002 har med hjälp av den adderade mognadstiden förvandlats och har idag himmelska tendenser, säger Vincent Chaperon, Chef de Caves på Dom Pérignon.

Dom Pérignon P2 2002 släpps 22 augusti och kostar 3900 kr.

Dom Pérignon P2
2002
Dom Pérignon P2
750 ml - 12.00% -
3,900.00 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fira den speciella dagen med champagne!

Fira den speciella dagen med champagne!

Nu kommer dagen när vi förväntas öppna en flaska champagne. Fredag 16 oktober är internationella champagnedagen – och den bör förstås firas med klass. Här får du tips på några riktigt bra och ..

Läs mer
Vem blir Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021?

Vem blir Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021?

Snart är det dags att utse Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2021. En namnkunnig jury med Mischa Billing i spetsen kommer att kora vinnaren i finalen. – Det finns otroligt många duktiga kvinnor i r..

Läs mer
James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

James Bond favoritchampagne – släpps i begräns..

Nu kommer James Bonds favoritchampagne i ny begränsad specialupplaga. 900 flaskor Bollinger 2011 släpps i Sverige inför premiären av nya filmen ”No Time To Die”. – Kanske ska man vänta 10 år innan v..

Läs mer
Le Taittinger

Le Taittinger

Vinguiden hade äran att få bli inbjudna till en middag signerad av Desirée Jaks, Head Chef på restaurang Spesso,som kommer att representera och tävla för Sverige och får chansen att mäta sina prakti..

Läs mer
Drygt 50 år gammal champagne till salu

Drygt 50 år gammal champagne till salu

Nu har samlare eller extra motiverade vinsmakare chansen. Systembolagets dryckesauktion är igång och det finns riktigt spännande flaskor att välja på. Eller vad sägs om en 51-årig Dom Perignon? Syst..

Läs mer
Vinguiden besöker Taittinger

Vinguiden besöker Taittinger

Taittinger är Champagnes största familjeägda producent, med 6,5-7 miljoner sålda flaskor champagne per år. Champagnehuset drivs idag av fjärde generationens vinmakare och förfogar över enorma odling..

Läs mer