HEM

Aktuellt

Premiär: Superskumpan som kostar 7599 kr

I dag lanseras två riktiga prestige-champagner på det svenska vinmonopolet. Bollinger Vieilles Vignes Françaises och Dom Pérignon P2 kostar flera tusenlappar per butelj. Båda flaskorna är samlarobjekt som kan öka i värde – men det gäller att vara snabb om du ska få något av de 30 numrerade exemplaren av Bollinger som släpps i dag

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 har endast producerats i 1416 numrerade flaskor och är ett av världens mest exklusiva viner. Namnet Vieilles Vignes Françaises betyder ”gamla franska vinstockar” och syftar på de två mycket små vingårdar som producerar vinet. Båda tillhör några av de ytterst få som överlevde vinlusen i slutet på
1800-talet. Vingårdarna odlar enligt den traditionsenliga och helt manuella metoden ”provignage” och ser därför väldigt vildvuxna ut jämfört med de moderna uppbundna stockarna. Vinet är gjort på 100% Pinot Noir Grand Cru (Blanc de Noirs) och anses vara den kraftfullaste champagnen av alla.

Fram till och med årgång 2004 hade Bollinger tre icke phylloxeraangripna vingårdar – en av dem drabbades dock av vinlusen efter skörden och kommer inte att återplanteras. De två återstående vingårdarna, Chaudes Terres och Clos St Jacques, är muromgärdade och därmed mer skyddade.

Systembolaget lanserar 30 flaskor av Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2010 och webblanseringen är öppen mellan 22 augusti 2019, kl 10:00 och 25 augusti 2019, kl 23:59. Pris: 7 599:-

Bollinger Vieilles Vignes Françaises
2010
Bollinger Vieilles Vignes Françaises
750 ml - 12% -
7599 kr

Även Dom Pérignon släpper en mycket exklusiv årgångschampfagne vid namn Dom Pérignon P2 2002. Champagnen som fått mogna och utvecklas i 17 år släpps i dag i Systembolagets tillfälliga sortiment. Plénitude 2 (P2) börjar säljas efter lagring i 16-18 år och Plénitude 3 (P3) lagras i över 20 år innan den släpps. Vintern innan vinåret 2002 var mild och följdes av en varm och torr vår. Efter en solig start på sommaren kom en regnperiod under augusti.
En varm och solig höst gav stor mognad i druvorna från 2002. Sockernivån var den högsta på 20 år, vilket gjorde att det blev en fulländad årgång.

De som provsmakat P2:an från 2002 säger att vinet blivit energiskt och brett ut sig och har både djup och friskhet.
– Den naturliga rikedomen hos druvorna från skörden år 2002 har med hjälp av den adderade mognadstiden förvandlats och har idag himmelska tendenser, säger Vincent Chaperon, Chef de Caves på Dom Pérignon.

Dom Pérignon P2 2002 släpps 22 augusti och kostar 3900 kr.

Dom Pérignon P2
2002
Dom Pérignon P2
750 ml - 12.00% -
3,900.00 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Världsrekord i champagneprovning

Världsrekord i champagneprovning

Vinguiden kommer hålla världens största champagneprovning. Den 28 oktober är det nämligen dags på Stockholm Waterfront då Vinguiden håller Master Class med efterföljande champagneprovning. Världens ..

Läs mer
Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Fem tips – så kan du fira internationella cham..

Tänk att champagne har en egen världsdag – och det är idag! Så hur tänker du fira den här chansen att dricka riktigt bubbel? Om du fortfarande är tveksam – låt oss komma med några snabba..

Läs mer
Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Vinguiden besöker Champagne Barons de Rothschild

Namnet Barons de Rothschild är ett mycket välkänt och respekterat namn, som producerar ikoniska premiumviner i flera världsdelar. Vem har inte hört talas om exempelvis Chateau Lafite, Mouton Cadet, ..

Läs mer
Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne och klimatförändringar: En bubblig utmanin..

Champagne, den ädla drycken som länge har symboliserat festligheter och elegans, står nu inför en ny typ av utmaning: klimatförändringarna. I takt med att jordens temperatur stiger och vädermönster ..

Läs mer
Kännarbubbel

Kännarbubbel

Lite så har det blivit, att champagnen Krug lovordas av de som i alla fall anser sig vara vinkännare. Men vi andra kan också älska bubblet. Oavsett pris. Och bli lite av vinsnobbar på köpet. Få varu..

Läs mer
Vinguidens världsrekord en succé

Vinguidens världsrekord en succé

Det har säkert inte undgått någon att Vinguiden numera kan titulera sig världsrekordhållare i champagneprovning. Det var i lördags Vinguiden hade lyckats samla 768 personer till sin världsrekordprov..

Läs mer