HEM

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Hallå, vinälskare – nu har du chansen att skaffa några av världens mest omtalade och mytomspunna flaskor. Systembolagets dryckesauktion har startat och bjuder på några riktiga höjdare. Eller vad sägs om en flaska Château Mouton Rothschild från 1945?

Bukowskis är tillbaka efter sommaren med en auktion fylld av gamla och nya årgångar i hela smakskalan, från pigga champagner till komplexa höstviner. Och av alla otroliga flaskor som du kan buda på är det en som sticker ut extra mycket: Château Mouton Rothschild från det omtalade året 1945.

Segerårgången” 1945, i slutet av andra världskriget, var en symbol för freden. Runt om i Frankrike fanns oympade, mogna vinstockar – ingen hade omplanterats under kriget – som gav druvor av högsta kvalitet. I Bordeaux var Mouton Rothschild särskilt lysande trots
att de hade en illa utrustad vinkällare . Nu är det vinet hyllat som ett av de bästa vinerna någonsin! I boken Vintage Wines beskrivs året 1945 som ”förmodligen en av de största årgångarna på 1900-talet, med viner som håller länge av högsta kvalitet”.

Château Mouton Rothschild 1945 anses så exceptionellt att den legendariske vinkritikern Michael Broadbent gav vinet sex stjärnor, av fem möjliga: ”Det finns helt enkelt inget annat liknande vin”. Systembolaget köpte in den här flaskan på 70-talet och har förvarat den i sin speciella tempererade källare sedan dess. Men nu är det alltså dags att auktionera ut den till högstbjudande. Utropspriset är 60 000 kronor och i skrivande stund är det högsta budet 30.000 kr.

Om du är ute efter exklusivt bubbel kommer dryckesauktionen inte att göra dig besviken: Här finns bland annat Dom Pérignon från 1975 och Cristal från 1989.

Här kan du lägga bud>>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

Vinflaska såldes för 127.000 kr i Sverige

En av de dyraste vinflaskor som sålts i Sverige gick nyligen på Bukowskis dryckesauktion. Det handlar om en enda flaska 2016 Romanée-Conti som klubbades för 127.000 kr. – Romanée-Conti är ett mycket..

Läs mer
Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Bourgognevin och kortlekswhisky höjdare på auktion

Höstens första dryckesauktion hos Bukowskis bjuder på rariteter och exalterande utrop. För de nostalgiska finns svenska Skeppets Whisky med utropspris på 25.000 kr. För finsmakarna finns 350 utrop a..

Läs mer
Rekordpris för svenska whiskyn

Rekordpris för svenska whiskyn

Den är en få återstående flaskor av Skeppets whisky. När Bukowskis dryckesauktion avslutades i går gick flaskan till en samlare för hisnande 91 000 kronor. Den senaste veckan har det varit budkrig ..

Läs mer
Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ikoniska fredsvinet säljs på svensk auktion

Ett odödligt och ikoniskt vin säljs nu på Systembolagets dryckesauktion. Château Mouton Rothschild 1945 skördades när freden kom till Europa och baron Philippe de Rothschild kunnat återta sitt gods...

Läs mer
Budkrig på svenska whiskyn

Budkrig på svenska whiskyn

Skeppets Whisky har blivit en mytomspunnen dryck och eftertraktad bland samlare. Just nu säljs tre av de sista (?) flaskorna på Bukowskis dryckesauktion – och priset kommer att bli rekordhögt...

Läs mer
Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Köp exklusiva vinet – och få middag + hotellna..

Château Mouton Rothschild från 1991, Château Lafite från 1995 och Château Haut Brion från 1996. Det är bara några av de viner som The Winery Hotel lägger ut till försäljning. – Vissa årgångar är jus..

Läs mer