HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Passa på: nu säljs världens bästa rödvin

Hallå, vinälskare – nu har du chansen att skaffa några av världens mest omtalade och mytomspunna flaskor. Systembolagets dryckesauktion har startat och bjuder på några riktiga höjdare. Eller vad sägs om en flaska Château Mouton Rothschild från 1945?

Bukowskis är tillbaka efter sommaren med en auktion fylld av gamla och nya årgångar i hela smakskalan, från pigga champagner till komplexa höstviner. Och av alla otroliga flaskor som du kan buda på är det en som sticker ut extra mycket: Château Mouton Rothschild från det omtalade året 1945.

Segerårgången” 1945, i slutet av andra världskriget, var en symbol för freden. Runt om i Frankrike fanns oympade, mogna vinstockar – ingen hade omplanterats under kriget – som gav druvor av högsta kvalitet. I Bordeaux var Mouton Rothschild särskilt lysande trots
att de hade en illa utrustad vinkällare . Nu är det vinet hyllat som ett av de bästa vinerna någonsin! I boken Vintage Wines beskrivs året 1945 som ”förmodligen en av de största årgångarna på 1900-talet, med viner som håller länge av högsta kvalitet”.

Château Mouton Rothschild 1945 anses så exceptionellt att den legendariske vinkritikern Michael Broadbent gav vinet sex stjärnor, av fem möjliga: ”Det finns helt enkelt inget annat liknande vin”. Systembolaget köpte in den här flaskan på 70-talet och har förvarat den i sin speciella tempererade källare sedan dess. Men nu är det alltså dags att auktionera ut den till högstbjudande. Utropspriset är 60 000 kronor och i skrivande stund är det högsta budet 30.000 kr.

Om du är ute efter exklusivt bubbel kommer dryckesauktionen inte att göra dig besviken: Här finns bland annat Dom Pérignon från 1975 och Cristal från 1989.

Här kan du lägga bud>>


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa