HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Nu har du råd med champagne varje dag – nästan

Nu har du råd att dricka champagne lite oftare – lagom till jul- och nyårsfirandet släpps en riktigt överkomlig flaska av den ädla drycken. Nyheten Pol Aimé Brut Reserve är Sveriges bäst prisade champagne just nu.

December är den tid på året då det säljs mest champagne i Sverige, med nyår som det riktiga crescendot.
Enligt Winston Churchill ska champagne vara ”kall, torr och gratis”, men det sistnämnda är oftast svårt att uppnå – men nu kommer en nyhet i Systembolagets beställningssortiment som gör champagnen mer överkomlig än på länge.

För de flesta kännetecknar champagne lyx och fest, och den ädla franska drycken låter sig inte bytas ut mot de trendiga alternativen cava och prosecco hur som helst. Nu lanseras Pol Aimé Brut Reserve i Sverige för endast 199 kr vilket gör den till bäst prisade champagnen på Systembolaget just nu.

Pol Aimé Brut Reserve beskrivs som en torr smakrik champagne med generös doft av citrusfrukt, gula äpplen och nougat. Smaken är frisk och balanserad med toner av citrus, gula äpplen och rostade nötter, med en rik och lång eftersmak som rundas av med en härlig pigg syra. Den är framställd på 70% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier och 10% Chardonnay.

Champagne passar till det mesta, en fördrink som den är eller varför inte genom hela middagen. Vissa tycker den går bäst till fisk och skaldjur, men champagnen gör inte bort sig till en fin köttbit om du vill variera dig.

För att få använda den skyddade termen champagne så måste vinet vara ett mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Frisk och balanserad med toner av citrus, gula äpplen och rostade nötter, med en rik och lång eftersmak som rundas av med en härlig pigg syra.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
209 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa