HEM

Aktuellt

Lily Bollinger Award 2016

Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2016 är korad och vinnaren är Emma Ziemann, som när hon inte tävlar jobbar på Upper House i Göteborg. Vi säger grattis till Emma, som hade gott sällskap på prispallen av Tina Johansson och Ellen Franzén.

Lily Bollinger Award arrangeras årligen sedan 2002 av champagnehuset Bollinger, tillsammans med Arvid Nordquist. Syftet med tävlingen är att hedra minnet av Madame Lily Bollinger och framhäva Sveriges alla duktiga kvinnliga sommelierer som – likt Lily Bollinger – ofta verkar i en mansdominerad bransch.

Fler kvinnliga sommelierer

Årets Lily 2014, Maya Samuelsson, var dagens konferencier och redogjorde för samtliga tävlingsmoment samt klargjorde för oss alla hur otroligt mycket träning och studier som ligger bakom ett tävlingsdeltagande i Lilly Bollinger Award.

Lily-Maya2-686

– Den här tävlingen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Lily själv var en eldsjäl som cyklade runt bland vingårdarna och engagerade sig i arbetet med druvorna och vinet. Då fanns nästan inga kvinnor i vinets värld, men glädjande nog har antalet deltagande kvinnor ökat rejält på både utbildningar och tävlingar här i landet, berättar Maya Samuelsson.

– På senaste SM tävlade fler kvinnor än män, däremot var antalet kvinnor betydligt färre på VM, fortsätter Maya och konstaterar att Sverige lyckats väldigt bra med att peppa tjejer att våga satsa på det här yrket.

Lily-glas-686

Kunskap, tävlingsnerver och precision

Vi följde med spänning de olika momenten på scenen, som handlade om att välja rätt glas till vinet och motivera valet, prova tre olika drycker och under sex minuter och identifiera sort och ursprung samt under en quiz koppla samman tio olika vingårdar med rätt ägare. Det sista tävlingsmomentet bestod av en flaska champagne och varsina åtta Elisabeth-glas, där det gällde att fördela drycken så jämlikt som möjligt i glasen.

Lily-Emma-686

Under en ganska nervös lunch, tillagad och presenterad av kocken Mattias Larsson, fick pressen lära känna finalisterna lite närmare – vi kommer att återkomma med en längre intervju med Ellen Franzén – innan vinnaren utropades. Och det blev en överlycklig Emma Ziemann som nu kan titulera sig Årets Lily! Förutom titeln vinner Emma en symbolisk cykel, en resa till Frankrike samt en kaffeutbildning, som är ny för i år.

Lily-Emma-winner-686

Lily-trio-before-686
Från vänster: Emma Ziemann, Tina Johansson och Ellen Franzén

Lily-bottles-686


Marie Arpnäs

Vinguiden
tipsar