HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är Mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern.

Tack vare sin enkelhet, och de rena och fräscha smakerna är Mojito en drink som går att variera nästan i oändlighet och du kan dessutom använda olika typer av alkohol, eller alkoholfria drycker. Drinkens historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då kubanska slavar drack sockerrörssötat vatten blandat med rom. Vem som komponerade den och var är däremot omstritt, men på 1920-talet blev Mojito berömd då den serverades på Playa de Mariano, en strand som vid den tiden ofta besöktes av arbetare.

Och när en av Kubas mest berömda barer på 40-talet – La Bodeguita de Medio – började servera Mojito bland Havannas hipsters blev succén ett faktum. Författaren Ernest Hemingway besökte ofta baren och hjälpte förstås drinken att få internationell spridning.

Originalreceptet består av vit rom, färskpressad limejuice, sockerlag, färsk mynta, is och sodavatten. Det mest traditionella sättet är att mortla ca tio myntablad tillsammans med lika delar sockerlag och limejuice för att sedan fylla på med rom efter smak(oftast 4-6 cl). Därefter fyller man glaset med is och toppar med sodavatten, eventuellt en myntakvist och limeklyfta som garnering. Men varför inte prova läckra, moderna varianter av drinken?

Här ger vi dig fyra spännande Mojitos:

Äppelmojito

Ingredienser:
5 dl äppeljuice
1 lime
1 dl myntablad
1 citrongräs
1 dl is, gärna krossad
4 msk sodavatten
2 gröna äppelskivor till garnering

Gör så här:
1. Rulla limen mjuk mot hårt underlag. Halvera limen och lägg i två glas med myntan. Dela citrongräset, och stöt lime och mynta väl i glasen med citrongräset.
2. Häll på juice. Lägg i is. Toppa med sodavatten. Garnera med äppelskiva.

Hallonmojito

2 serveringar

Ingredienser:
1,1 dl hallonpuré
6 myntablad
1 lime, skuren i klyftor
12 cl ljus rom
1,2 dl sodavatten
Hallonpuré (se receptet nedan)
Is
Myntablad och hallon till garnering

Gör så här:
1. Gör hallonpurén genom att bland hallon, vatten, socker och salt i en liten kastrull. Koka upp 3 till 5 minuter tills blandningen tjocknat. Mixa till en slät massa och låt kallna.
2. Muddla myntan och limeklyftorna. Tillsätt isen, hallonpurén, rommen och sodavattnet och blanda. Servera direkt.

Absolut Vojito

Absolut Lime är- liksom Absoluts övriga sortiment – smaksatt endast med naturliga ingredienser och utan tillsatt socker, vilket ger den en spännande och god, ganska kraftig smak. Absolut Lime är mångsidig och passar i flera olika typer av drinkar och cocktails.

Ingredienser:
5 cl Absolut Lime
2,5 cl färsk limejuice
1,5 cl sockerlag
5–7 myntablad
soda

Gör så här:
1. Muddla myntabladen i ett highballglas. Tillsätt is och addera övriga ingredienser.
2. Toppa upp med soda. Garnera med mynta och lime.

Boulard apple twist Mojito

Boulard Calvados är en helt naturlig produkt, tillverkad till 100 procent av äpplen, 12–18 kilo per flaska. Inget socker eller andra ingredienser tillsätts. Calvados är en utmärkt avec, som de flesta vet, men fungerar även fint som bas i cocktails och drinkar.

Ingredienser:
4 cl Boulard Calvados Grand Solage
1 cl sockerrörssirap
6 cl Ginger Ale
½ lime
Myntablad

Gör så här:
1. Häll sockerrörssirap i ett glas och lägg i lime och myntablad. Myntan hjälper till att få ut limejuicen, utan att skada skalet.
2. Tryck ned en muddler för att pressa ut limejuicen, men vrid inte för då förstörs lätt myntabladen.
3. Häll i Boulard Calvados Grand Solage och lite Ginger Ale och rör om. Toppa med Ginger Ale. Garnera med mynta och lime.’


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Vinnardrinken med röda myror

Vinnardrinken med röda myror

Nu avslöjar vinnaren i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 receptet God’s Country, den uppmärksammade drinken med röda myror. Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset tidigare i..

Läs mer
Bålens Dag: Så njuter du med bubbeldrinkar

Bålens Dag: Så njuter du med bubbeldrinkar

Tänka sig, den 20 september har bålen fått en egen dag. Då kan vi passa på att njuta lite extra av den klassiska välkomstdrycken, som kan göras i oändliga kombinationer. Här är några tips på läckra ..

Läs mer
6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

6 fräscha öldrinkar du måste testa nu i vår

Intresset har exploderat och öl är populärare än någonsin. Öl kan också ta dina drinkar till en ny nivå. Här är sex härligt fräscha öldrinkar du borde testa. Öltrenden tar aldrig slut — den har slag..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer
Gör perfekta höstmyset  med bubbliga äppeldrinkar

Gör perfekta höstmyset med bubbliga äppeldrinkar

Hösten är här och det är tid att njuta av frukterna på de dignande äppelträden. Här tipsar vi om tre underbara drinkar som du kan göra på höstäpplena. Det fina höstvädret har gjort att en del sommar..

Läs mer
Så blandar du en perfekt gin & tonic

Så blandar du en perfekt gin & tonic

Tänka sig – det finns en internationell dag enbart för gin & tonic: den 9 april kommer det blandas och drickas extra mycket i världens hem och i de barer som vågar ha öppet trots coronaep..

Läs mer