HEM

Aktuellt

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern.

Tack vare sin enkelhet och de rena och fräscha smakerna är mojito en drink som går att variera nästan i oändlighet med olika typer av alkohol eller alkoholfria drycker. Drinkens historia går tillbaka till slutet av 1800-talet då kubanska slavar drack sockerrörssötat vatten blandat med rom. Vem som komponerade den och var är däremot omstritt, men på 1920-talet blev mojito berömd då den serverades på Playa de Mariano, en strand som vid den tiden ofta besöktes av arbetare.

När en av Kubas mest berömda barer på 40-talet – La Bodeguita de Medio – började servera Mojito bland Havannas hipsters blev succén ett faktum. Författaren Ernest Hemingway besökte ofta baren och hjälpte förstås drinken att få internationell spridning.

Originalreceptet består av vit rom, färskpressad limejuice, sockerlag, färsk mynta, is och sodavatten. Det mest traditionella sättet är att mortla ca tio myntablad tillsammans med lika delar sockerlag och limejuice för att sedan fylla på med rom efter smak(oftast 4-6 cl). Därefter fyller man glaset med is och toppar med sodavatten, eventuellt en myntakvist och limeklyfta som garnering. Men varför inte prova dessa moderna varianter av drinken?

Äppelmojito

5 dl äppeljuice
1 lime
1 dl myntablad
1 citrongräs
1 dl is, gärna krossad
4 msk sodavatten
2 gröna äppelskivor till garnering

1. Rulla limen mjuk mot hårt underlag. Halvera limen och lägg i två glas med myntan. Dela citrongräset och stöt väl i glasen tillsammans med lime och mynta.
2. Häll på juice. Lägg i is. Toppa med sodavatten. Garnera med äppelskiva.

Hallonmojito

För två personer:
1,1 dl hallonpuré
6 myntablad
1 lime, skuren i klyftor
12 cl ljus rom
1,2 dl sodavatten
Hallonpuré (se receptet nedan)
Is
Myntablad och hallon till garnering

1. Gör hallonpurén genom att bland hallon, vatten, socker och salt i en liten kastrull. Koka upp 3 till 5 minuter tills blandningen tjocknat. Mixa till en slät massa och låt kallna.
2. Muddla myntan och limeklyftorna. Tillsätt isen, hallonpurén, rommen och sodavattnet och blanda. Servera direkt.

Absolut Vojito

Absolut Lime är – liksom Absoluts övriga sortiment – smaksatt endast med naturliga ingredienser och utan tillsatt socker, vilket ger den en spännande och god, ganska kraftig smak. Absolut Lime är mångsidig och passar i flera olika typer av drinkar och cocktails.

5 cl Absolut Lime
2,5 cl färsk limejuice
1,5 cl sockerlag
5–7 myntablad
soda

1. Muddla myntabladen i ett highballglas. Tillsätt is och addera övriga ingredienser.
2. Toppa upp med soda. Garnera med mynta och lime.

Boulard apple twist Mojito

Boulard Calvados är en helt naturlig produkt, tillverkad till 100 procent av äpplen, 12–18 kilo per flaska. Inget socker eller andra ingredienser tillsätts. Calvados är en utmärkt avec, som de flesta vet, men fungerar även fint som bas i cocktails och drinkar.

4 cl Boulard Calvados Grand Solage
1 cl sockerrörssirap
6 cl Ginger Ale
½ lime
Myntablad

1. Häll sockerrörssirap i ett glas och lägg i lime och myntablad. Myntan hjälper till att få ut limejuicen, utan att skada skalet.
2. Tryck ned en muddler för att pressa ut limejuicen, men vrid inte för då förstörs lätt myntabladen.
3. Häll i Boulard Calvados Grand Solage och lite Ginger Ale och rör om. Toppa med Ginger Ale. Garnera med mynta och lime.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Veckans drink: Villa Cardea Aperitivo

Fräscha aperitifen Spritz har blivit mångas favorit. Med aperitivon Villa Cardea sätter du extra piff och får en solig en föraning av sommaren. Så här enkelt blandar du till en härligt aptitretande ..

Läs mer
Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Coca-Colas nya smaker för att blanda drinkar

Älskar du rom & cola – eller whisky & cola? Nu släpper Coca-Cola flera lyx-color att göra extra goda drinkar med. Vad sägs om rökig eller blommig Coca-Cola? Nu kommer Coca-Cola Signa..

Läs mer
Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen fredag och lön – fira med en äppeldri..

Äntligen första löningsfredagen efter semestern. Då passar det perfekt att fira med en god fredagsdrink – gärna med nyplockade äpplen. Här är fyra sensommardrinkar som förgyller helgen. Nu har de fl..

Läs mer
Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

Hetaste trenden i sommar: Lila drinkar

För ett tag sen skrev vi på Vinguiden om de 10 mest sålda drinkarna, som till stor del var riktiga klassiker.  Vill du uppdatera drinklistan med det trendigaste just nu ska du satsa på lila – ..

Läs mer
Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Klara hettan med 5 iskalla drinkar

Kvicksilvret håller sig runt 30 grader – då gäller det att försöka svalka sig. Här är recepten på 5 riktiga vinnardrinkar som kyler ner dig i hettan. Vad sägs om en Prosecco Slushie med jordgu..

Läs mer
Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Veckans drink: Breezer Raspberry & Yuzu

Breezer Raspberry & Yuzu – en frisk nyhet från Bacardi! Med sina nyanser av hallon, ros, asiatisk citrus och viol kommer drycken bli en självklar favorit. En Breezer är en färdigblandad dr..

Läs mer