HEM

Aktuellt

Kändisvinet som får ”fynd”-betyg

Jodå, kändisviner kan faktiskt få recensenter att jubla. Leif Mannerströms nya Côtes-du-Rhône har fått toppbetyg de senaste veckorna.
”Man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som inte bara är bra utan dessutom ett fynd i sin prisklass” skriver Borås Tidning.

Att Leif Mannerström kan det här med smaker och kvalitet är ingen överdrift. Han har utsetts till kockarnas kock hela tre gånger och försvarade sin Guide Michelin stjärna på sin restaurang under ett helt decennium. Nu när han gav sig in i vinbranschen var det förstås högsta kvalitet som gällde. Först lanserade han sitt eget vita vin, Leif Mannerström Sauvignon blanc. Och uppföljaren Leif Mannerström Côtes du Rhône 2018 som kom tidigare i våras har snabbt fått fina recensioner.

Näringslivstidningen Dagens PS gav toppbetyget 4 av 5, med omdömet ”harmonisk smak, generös fruktighet med inslag av mörka bär, viss kryddighet och fin balans mellan frukt, syra och strävhet.”

Och Borås Tidning skriver så här:”För den absoluta majoriteten av kändisvin gäller, att det så gott som alltid finns bättre viner till samma pris eller lägre. Vissa kändisviner är så pass dåliga, att jag har svårt att förstå, att kändisen i fråga vill skita ner sitt namn genom att förknippas med en så dålig produkt. Därför blir man riktigt glad när man upptäcker ett kändisvin, som inte bara är bra utan dessutom ett fynd i sin prisklass! En entrecôte med bearnaisesås är den perfekta kompanjonen till det här vinet.”

Göteborgs-Posten ger vinet betyget 4 av 5 och Dina viner Professional ger omdömet ”ett riktigt fynd”.

Vad säger Leif Mannerström själv om sitt röda vin?
– Det här är ett riktigt bra klassiskt franskt vin. Jag är verkligen nöjd med kvalitén och vinets karaktär. Det är kraftigt och smakrikt med härliga inslag av solmogna mörka bär, kryddor, lakrits och örter med en generös längd. Så här ska en riktigt bra Côtes-du-Rhône dofta och smaka. Därtill är vinet ett suveränt matvin. Helst äter jag en rejäl entrecôte med bearnaise till, men smakrika charkuterier och hårdostar blir även det enormt gott till, säger han.

Årgången 2018 klassas som den bästa på över 10 år, då en solig och varm höst gav druvorna en perfekt mognad Vinet är tillverkat av handskördade Syrah, Grenache och
´Mourvèdredruvor från vinrankor med en ålder om imponerande 30 år.

Initialt fanns vinet i Systembolagets beställningssortiment, men efter de fina recensionerna av vinexperter och efterfrågan på marknaden så finns vinet numera listat på hyllan i 160 systembolagsbutiker över hela landet från den 1:a maj.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Tareq Taylor Riesling – Ett friskt vin som gör..

Den folkkära stjärnkocken Tareq Taylor har skrivit flera kokböcker med sina specialiteter. Matprofilen har även lanserat en egen gin, som smaksatts med myskmadra. Nu lanserar han även ett vitt vin p..

Läs mer
Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Kan man göra ett kriminaldrama av ett rödvin? Ja, det tyckte regissören Felix Herngren och lät Leif GW Persson vara sig själv i filmen. – Jag har aldrig filmat med en professor i huvudrollen förut, ..

Läs mer
Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Fotbollsprofilens nya satsning – alkoholfria v..

Han var länge en firad målvakt i landslaget, men sen kom åren när knark och alkohol tog över vardagen. I dag har Magnus Hedman varit drogfri i över tre år och blivit vd på ett vinföretag som säljer ..

Läs mer
GW:s nya satsning: ett eget bubbel

GW:s nya satsning: ett eget bubbel

Först kom GW:s Röda, därefter ett vin och ett rosé. Nu drygar Leif GW Persson ut sin vinportfölj med ett bubbel. – GW:s Bubbel är ett vin avsett för det festliga tillfället, säger den folkkäre profi..

Läs mer
”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

”Ett vin som känns som att smaka på en solig dag”..

Mitt under sitt jubileumsår släpper Jill Johnson det vita vinet Nashville Stories Organic White från Frankrike. Tillsammans med ett team av sommelierer har hon tagit fram ett ekologiskt vin som pass..

Läs mer
Tavel vägrar tappa färgen

Tavel vägrar tappa färgen

Det rosa vinet blir allt ljusare. Utom i Tavel i södra Rhône. Här är det fortfarande mörkt rosa som gäller och visst hoppas producenterna på ett slut på den bleka trenden. Vinguiden besöker klassisk..

Läs mer