HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra.
– Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite mindre än vanligt, uppger jordbruksfacket.

I veckan startade skörden av druvor på Sicilien med en tidig druvsort från Pinot Gris. Den italienska vinproduktionen väntas uppgå till mellan 47 och 49 miljoner hektoliter. Det motsvarar ungefär 6,3 miljarder flaskor vin. Värdet på den italienska vinproduktionen är mer än 11 miljarder euro.

Även i Frankrike blir skörden mindre än förra året, men ungefär på femårssnittet trots den svåra torkan. Produktionen uppskattas till mellan 43 och 46 miljoner hektoliter. Spanien kommer in som god trea med 40-44 miljoner hektoliter.

Trots extremvärmen och torkan blir det alltså en relativt normal skörd, och det gynnsamma vädret just nu har gjort att kvaliteten på skörden verkar bli utmärkt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Här kommer vin ut ur kökskranarna

Invånarna i den lilla italienska byn trodde inte sina ögon. Ur vattenkranarna kom faktiskt vin. Många passade snabbt på att bunkra upp den dyrbara drycken i kastruller och hinkar – och ta bild..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Prisbelönta viner från svenska familjen – i To..

Passionen för vin fick familjen Thomaeus att skaffa en egen vingård i Toscana. På MonteRosola har de byggt upp en magnifik egendom. – Vi tittade på 30 olika gårdar, sedan föll vi pladask för MonteRo..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer