HEM

Aktuellt

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra.
– Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite mindre än vanligt, uppger jordbruksfacket.

I veckan startade skörden av druvor på Sicilien med en tidig druvsort från Pinot Gris. Den italienska vinproduktionen väntas uppgå till mellan 47 och 49 miljoner hektoliter. Det motsvarar ungefär 6,3 miljarder flaskor vin. Värdet på den italienska vinproduktionen är mer än 11 miljarder euro.

Även i Frankrike blir skörden mindre än förra året, men ungefär på femårssnittet trots den svåra torkan. Produktionen uppskattas till mellan 43 och 46 miljoner hektoliter. Spanien kommer in som god trea med 40-44 miljoner hektoliter.

Trots extremvärmen och torkan blir det alltså en relativt normal skörd, och det gynnsamma vädret just nu har gjort att kvaliteten på skörden verkar bli utmärkt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

Tre fruktiga höjdare på tillfälligt besök

På jakt efter något nytt och spännande rödvin till en grillkväll? Då vill vi tipsa om tre flaskor som just har anlänt i Systembolagets tillfälliga sortiment. Var beredd på en smakexplosion av exotis..

Läs mer
Chianti – Vad är det egentligen?

Chianti – Vad är det egentligen?

Den gamla klassiska Chiantiflaskan känner ni nog alla till. Flaskan med bastkjol som i italien kallas för fiasco. Det var den som användes som ljushållare i Lady och Lufsen filmen och som även fanns..

Läs mer
Vad vet du om Lambrusco?

Vad vet du om Lambrusco?

Testa dina kunskaper om Italiens bubbliga rödvin som klivit in från kylan och nu är hetare än någonsin. Dessutom – 3 tips på sommarens godaste lambrusco att lägga på kylning. 1. Nästan all lambrusco..

Läs mer
Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Kocken & Vinet: Älskade Amarone

Vinet har en självklar plats i våra glas – men hur matchas det med mat?

Läs mer
Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Tommasis nya vita vin: ”Italiens dolda talang&..

Vi svenskar har en förkärlek för italienska viner, nästan en tredjedel av vinet vi köper på Systembolaget kommer nämligen från Italien. Och nu har vi en ny, spännande italienare att stifta bekantska..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer