HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra.
– Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite mindre än vanligt, uppger jordbruksfacket.

I veckan startade skörden av druvor på Sicilien med en tidig druvsort från Pinot Gris. Den italienska vinproduktionen väntas uppgå till mellan 47 och 49 miljoner hektoliter. Det motsvarar ungefär 6,3 miljarder flaskor vin. Värdet på den italienska vinproduktionen är mer än 11 miljarder euro.

Även i Frankrike blir skörden mindre än förra året, men ungefär på femårssnittet trots den svåra torkan. Produktionen uppskattas till mellan 43 och 46 miljoner hektoliter. Spanien kommer in som god trea med 40-44 miljoner hektoliter.

Trots extremvärmen och torkan blir det alltså en relativt normal skörd, och det gynnsamma vädret just nu har gjort att kvaliteten på skörden verkar bli utmärkt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

Strålande nyhet – buteljerat solsken från Ital..

En strålande italiensk nyhet dyker upp lagom till vårens ankomst. Del Presidente Selvarossa har kallats buteljerat solsken från Apulien. Ett smakrikt men ändå sammetslent vin som passar perfekt till..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
10 röda toppviner från Italien

10 röda toppviner från Italien

Italien är mer än amarone och prosecco. När det kommer till röda viner, är det inte ett dugg förvånande att landet intar tätpositionen på svenska marknaden. Det finns en enorm mångfald. Vinguiden ha..

Läs mer
Sicilien – vinets ursprung?

Sicilien – vinets ursprung?

Vinhistorien tar sin början för omkring 6 000 år sedan. Georgien är ju allmänt känt som vinets vagga. Men är det verkligen så? Italienarna vill att vi omvärderar detta. För omkring 6 000, kanske 7 0..

Läs mer