HEM

Aktuellt

Italien gör 6,3 miljarder flaskor vin i år

Italien rapporterar om en minskning med uppemot 10 procent – men kvaliteten är bra.
– Skörden kommer på grund av det galna sommarklimatet med afrikansk värme och dåligt väder att bli lite mindre än vanligt, uppger jordbruksfacket.

I veckan startade skörden av druvor på Sicilien med en tidig druvsort från Pinot Gris. Den italienska vinproduktionen väntas uppgå till mellan 47 och 49 miljoner hektoliter. Det motsvarar ungefär 6,3 miljarder flaskor vin. Värdet på den italienska vinproduktionen är mer än 11 miljarder euro.

Även i Frankrike blir skörden mindre än förra året, men ungefär på femårssnittet trots den svåra torkan. Produktionen uppskattas till mellan 43 och 46 miljoner hektoliter. Spanien kommer in som god trea med 40-44 miljoner hektoliter.

Trots extremvärmen och torkan blir det alltså en relativt normal skörd, och det gynnsamma vädret just nu har gjort att kvaliteten på skörden verkar bli utmärkt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Nipozzano

Nipozzano

Snacka om klassisk mark. I hjärtat av Toscana, en felkörning österut från Florens, världens vackraste stad, genom gröna, mjuka kullar, i en närmast pastoral miljö, ser vi det torna upp sig i fjärran..

Läs mer
5 vintips till Italiens nationaldag

5 vintips till Italiens nationaldag

Vill du dricka italienskt så här på Italiens nationaldag, idag den 2 juni? Spana då in Vinguidens tips här nedan! Sverige älskar italienska viner! Med över 16 miljoner liter sålda under 2020 var det..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

Dagen då hela världen äter pasta – och dricker..

På söndag äts det mer pasta än normalt i världen. Då är det nämligen Världspastadagen. Och finns det något bättre än ett glas vin till? Här tipsar vi dig om några sorter som passar perfekt till mid..

Läs mer
Druva: Sagrantino

Druva: Sagrantino

Sagrantino är en druva som trots att den bara odlas kring trakterna kring Perugia i italienska Umbrien, mitt i landet, är en av de mest kända. Det har att göra med att den samtidigt är en av de abso..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer