HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Här är årets första glöggnyheter

Redo för julen? Det är i alla fall glöggtillverkarna, som nu släppt de första flaskorna på Systembolagets beställningssortiment. Här är Blossas och Saturnus bidrag till årets dryck vid julbordet.

Det är lika spännande varje år. De senaste 18 höstarna har alla julälskare sett fram emot lanseringen av årets smak från storsäljaren Blossa. Minns ni fjolåret? Då kom inspirationen från Hawaii och hade smaker av passionsfrukt, hibiskusblomma, kokos och kaffe. I år styr Blossa kosan söderut, mot Marocko. De traditionella glöggkryddorna sällskap av toner av grönt te och mynta, inspirerat av det marockanska Maghrebi-teet.

– Maghrebi-te framställs på ett ceremoniellt vis; det tar tid att brygga och avnjuts varmt i sociala sammanhang, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

– Här ser vi era likheter med vår glögg som även den förknippas med vänner och familj samt framställs hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid. Det gröna teets strävhet gifter sig med sötman från glöggen vilket ger den ett trevligt avslut. Myntan i sin tur bidrar med en ton av friskhet som svarar upp mot det söta.

Flaskan har dessutom inspirerats av snyggt marockanskt kakel. Den grön-blåa färgen ska föra tankarna till det närliggande och svalkande havet. På flaskans framsida står siffran ”20” i matt mässingsliknande färg inspirerat av exempelvis mässingfat från basaren. Blossa 2020 kan serveras både varm och kall. För ett festligare alternativ kan den blandas med cava eller prosecco.

Saturnus kommer med två nyheter i glöggutbudet – och de är alkoholfria. Superfruktglögg vit har ett riktigt vin i basen där alkoholen tagits bort. Tropiska frukter som mango, persika, guava, kiwi och mangosteen kompletterar smaken som toppas med kardemumma och kanel. Saturnus 1893 har också en bas på vin där alkoholen är borttagen. Glöggen har en mer traditionell smak, med en grunda av druv- och citronjuice som kryddats med kardemumma, nejlika, kanel, russin, plommon och ingefära.

Du kan redan nu beställa Blossa 20 Myntathé på Systembolaget om du längtar enormt efter julen. Superfruktglögg vit och Saturnus 1893 finns i livsmedelshandeln från slutet av oktober. Saturnus 1893 säljas på Systembolaget från och med 2:a november.

FAKTA

Minns du Blossas alla smaker?


2003: Pomerans
2004: Vinteräpple
2005: Hjortron & armagnac
2006: Lingon & enbär
2007: Havtorn & kanel
2008: Blåbär
2009: Clementin
2010: Saffran
2011: Arabica
2012: Yuzu & ingefära
2013: Hallon & nypon
2014: Lavendel
2015: Earl grey
2016: Kråkbär
2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin
2018: Limoncello
2019: Passionsfrukt och hibiskusblomma
2020 Mynta och grönt te
Läs mer

Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa