HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem svalkande kaffedrinkar du bör testa i värmen

Temperaturen stiger och sommaren är äntligen här. Då kan det vara dags att kyla ner dig med en kall kaffedrink, eller Cold Brew som det kallas i USA. Låt dig inspireras av fem läskande kaffedrinkar, som lämpar sig att avnjutas en sån här solig vecka.

Cold Brew, kallbryggt kaffe, har under en lång tid varit en stor trend i USA och trots att vi svenskar tillhör ett av världens mest kaffedrickande folk är trenden relativt okänd i Sverige. Men det är klart, i ett land där temperaturen sällan stiger över 30 grader har kalla kaffedrinkar inte hunnit bli en vana. Här brukar vi istället värma oss med kaffedrinkar, som kaffegök och inte minst en av världens mest älskade drinkar, den klassiska Irish Coffee.

Men en sån här vecka, när vi kan räkna med uppåt 30 grader i skuggan, är det läge att testa en Cold Brew, som kan göras i många fantasifulla varianter. En av de enklare och snabbare är kaffetonic där du bara behöver två ingredienser – kallt kaffe och tonicvatten. Fyll ett glas med is, slå på tonic följt av det kalla kaffet (2 dl vardera) och garnera med en skiva grapefrukt eller lime.

Suktar du efter en mastigare och mer efterrättsliknande drink, kanske en coffeeshake kan vara rätt alternativ för dig. Denna drink för nämligen tankarna till en gammal hederlig milkshake. Börja med att blanda espresso eller starkt kaffe, vaniljglass och mjölk i en mixer. Mixa i några sekunder till önskad konsistens. Häll sedan ner blandningen i ett stort glas och toppa med en krona av vispad grädde. Garnera med choklad- eller kolasås, strössel eller liknande.

Vi ger dig fem goda tips här:

Baileys After Beach

Ingredienser:
4 cl Baileys
3 cl Cold Brew
3 cl karamellsockerlag*
fudge
havssalt
krossad mjölkchoklad

Gör så här:
1. Skaka Baileys, Cold Brew och karamellsockerlag med mycket is i en shaker.
2. Sila av i ett fruset glas och servera med små bitar av fudge, havssalt och krossad mjölkchoklad.

Cold Brew Baileys Latte

Ingredienser:
4 cl Baileys Iced Coffee Latte
4 cl Cold Brew
1 cl tonkasockerlag*
färska körsbär

Gör så här:
1. Frys Cold Brew i iskuber. Fyll ett glas med krossad is och blanda upp med Cold Brewkuberna.
2. Tillsätt Cold Brew, tonkasockerlag och sist Baileys Iced Coffee latte.
3. Toppa med riven tonkaböna och färska körsbär.

Irish Dew

Sommardrinken Irish Dew är kryddad med sommarsmaker som grapefrukt och vanilj med en ton av läder och tobak finns i tre varianter; en skiktad drink, en skakad drink och en shot. Irish Dew är perfekt både som eftermiddagsdrink på en uteservering, något sött efter maten eller som en ”pick me up” en sen kväll. Den kalla drinken är whiskeybaserad och framtagen av Tullamore Dew, originalwhiskeyn i Irish Coffee.

Ingredienser:
2 cl kallt Sumatra Gayo-kaffe (kan ersättas med ett liknande kaffe, gärna från Indonesien eller ett annat fylligt, kryddigt kaffe)
3 cl Tullamore Dew
1 cl Heering Coffee
isbitar

I shakern:
1 cl sockerlag med vaniljton
4 cl vispgrädde
1 cl Aperol

Gör så här:
1. Skaka gräddmixen kraftigt till den får en krämig konsistens. Häll över ingredienserna i glaset. Garnera med grapefruktskal.

Spanish Coffee

En likör som är mycket blandningsbar. Den gifter sig underbart med många andra spritsorter och juicer. Dessutom passar den fantastiskt tillsammans med kaffe. Detta är en av de mest uppskattade drinkarna med Licor 43. Passar att göra året runt – efter vinterns kalla utedagar eller sommarens svala kvällar.

Ingredienser:
Licor 43
Kaffe
Lösvispad grädde

Gör så här:
1. Häll kaffe i ett glas (helst med fot) fyll på med Licor 43 och toppa med lite lättvispad grädde – allt efter smak. Vill ni att drinken skall vara lite sötare så tar ni mer Licor 43.

Carajillo 43

Det kraftfulla och lite bittra kaffet tillsammans med den kryddiga och söta Licor 43 ger en oväntad och smakrik kombination. Att servera den ”oblandad” i ett glas och i en kopp gör det hela snyggare och roligare.

Ingredienser:
5 cl Licor 43
En varm espresso
Is

Gör så här:
1. Fyll ett stort glas halvvägs upp med is. Häll i Licor 43
2. Servera tillsammans med en kopp espresso. Låt gästen hälla i espresson och försiktigt röra om.


Monica Åhlund

Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa