HEM

Aktuellt

Boxnyheter på systemet

Fyra nya bag-in-box-viner släpps nu i det ordinarie sortimentet. Nykomlingarna kommer från Ungern, USA, Frankrike och Sydafrika. Sydafrikanen KWV var ett av de första vinerna som släpptes från landet efter handelsembargot.

I början av september är det dags för en rad nya produktlanseringar i det ordinarie sortiment. Klassiker som ölen Bitburger och Hobgoblin blir nu lättare att hitta i butikerna. För oss vinälskare är det kanske lite mer spännande med tre nya tre liters bag-in-box-viner som gör sin entré i det ordinarie sortimentet.

Cuvée Blanc låter franskklingande, men det handlar om ett ungerskt vin som producerats i Tokaj-distriktet. Vinet är placerat i den lägre prisklassen med 199 kronor. Det passar bra till sallader, fisk, skaldjur och grönsaker.

Cuvée Blanc Grand Selection
2018
Cuvée Blanc Grand Selection
3000 ml - 11.3% - Sockerhalt 8 g/l
195 kr

En gammal bekant som nu dyker upp som boxvin är KWV. Samma vin på flaska var faktiskt ett av de allra första Sydafrikanska vinerna som lanserades i Sverige efter att handelsembargot lyftes i början av 90-talet.

Den Sauvignon Blanc som nu lanseras kommer i huvudsak från vingårdar i litet svalare lägen i Robertson och Swartland. Årgång 2019 var ur ett volymperspektiv historiskt liten i Sydafrika, till stor del beroende på tidigare års extrema torka. Kvaliteten blev däremot mycket bra med små, aromrika bär. Detta gäller särskilt tidigt mognade sorter som Sauvignon Blanc, från början av mars blev vädret mera blandat och skörden mera ojämn något som huvudsakligen drabbade de röda vinerna. Vinet är certifierat av WIETA, den Sydafrikanska vinnäringens egna rättvisemärkning som garanterar bättre arbetsvillkor och boende på vingårdarna.

KWV Sauvignon Blanc
2023
KWV Sauvignon Blanc
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

För dig som gillar rött vin så kommer ett spännande nytillskott från Kalifornien. Röda lådan Lynx Pinot Noir kommer från Kalifornien och passar bra till lättare kötträtter och vegetariskt.

Det här handlar om en ganska fruktig pinot noir med toner av jordgubbar, björnbär och färska örter. Pinot Noir är en av de äldsta druvsorterna som människan har odlat och har anor från 2000 år tillbaka. Druvorna till Lynx kommer främst från områden kring Lodi i Kalifornien. Lådan är lite högre prissatt med 289:-.

Lynx Pinot Noir
2022
Lynx Pinot Noir
3000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
329 kr

Ett nytt Beaujolais-vin dyker också upp bland de ordinarie lådorna. Det handlar om Maison Louis Max Grande Cuvée 2018.

Maison Louis Max startades redan 1859 av Evgueni Louis Max och har stora anor att falla tillbaka på. Grande Cuvée Rouge handlar om ett vin med druvor från utvalda vingårdar i hjärtat av Beaujolais. 2018 var en smått legendarisk årgång i Beaujolais och ingen kommer bli besviken på denna låda för 289 kr.

Maison Louis Max Grande Cuvée
2018
Maison Louis Max Grande Cuvée
3000 ml - 13% -
289 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa boxvinerna till buffén

Bästa boxvinerna till buffén

En buffé är alltid lika spännande, speciellt när du har ett fullt hus. Men vad ska du bjuda på för viner? För att göra beslutet lätt har vi valt ut några underbara boxviner som kompletterar ditt tem..

Läs mer
Okrossbara utflyktsdrycker

Okrossbara utflyktsdrycker

Det våras för utflyktsdrycker! Hitta rätt bland de godaste dryckerna i boxar, burkar och PET-flaskor – bra för både miljön och picknicken. Vårt statliga monopol har gjort det till sin – ibland omdis..

Läs mer
Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Därför vill allt fler ha sitt vin i box

Efterfrågan på vin i Bag-in-Box har ökat under pandemin, visar en ny undersökning. – Bag-in-Box erbjuder en mer hållbar, kostnadseffektiv och konsumentvänlig förpackningslösning. Det förklarar den e..

Läs mer
Camilla Läckberg: Förälskad i gott vin och god mat

Camilla Läckberg: Förälskad i gott vin och god mat

Kändisviner har blivit rejält i ropet igen. Nu släpper författaren Camilla Läckberg tre nya boxviner. – Att få ta fram tre fantastiska viner från en vingård i Romagna är en dröm som går i uppfyllels..

Läs mer
3 vintips i tider av ”stugsittande”

3 vintips i tider av ”stugsittande”

Systembolaget håller öppet – så det finns egentligen ingen idé att bunkra mer vin än nödvändigt. Men det kanske kommer finnas en risk att vi inte vill eller orkar springa till bolaget på fredagarna ..

Läs mer
Lådvin – bästa valet för klimatet

Lådvin – bästa valet för klimatet

Välj bort glasflaskor utan returpant om du vill vara klimatsmart – allra bäst för miljön är det med lådvin. Nu kommer vin i fler och fler klimatsmarta förpackningar – men de flesta vinköpare h..

Läs mer