HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Allt fler kan tänka sig en vit månad i år

Var femte svensk dricker mindre alkohol under covid-19-pandemin. En av tio har börjat dricka mer – men 58 procent kan tänka sig en vit månad i år. Det visar den nya sifoundersökningen Dryckeskollen.

Coronapandemin har förändrat mycket i människors vardag. Även alkoholkonsumtionen har förändrats kraftigt. Var tredje svensk har förändrat sina alkoholvanor enligt sifoundersökningen Dryckeskollen.

Enligt undersökningen har många svenskar dragit ner på sin alkoholkonsumtion under coronapandemin, särskilt i åldersgruppen 18 till 35 år, där hela 35 procent uppger att de dricker mindre alkohol som en följd av pandemin.

– Alkoholfria alternativ har blivit allt mer populära under senare år och coronapandemin har uppenbarligen fått ännu fler att välja alkoholfritt.

En stor anledning till att dryckesmönstren är ändrade kan vara att besöken på restauranger har gått ner till följd av olika restriktioner som gäller under pandemin, och som blivit allt mer begränsande.

Trots att var femte svensk säger sig ha minskat sin konsumtion ökade Systembolagets försäljning under de tre första kvartalen 2020 med 12 procent, det motsvarar 4,3 miljoner liter mer ren alkohol. Enligt statistiken har försäljningen av öl, vin och sprit har ökat medan försäljningen av mousserande viner minskat. Den ökade försäljning i butik kan bero på att taxfree-inköp och alkoholkonsumtion på restauranger minskat.

Enligt undersökningen Dryckeskollen kan 58 procent av svenskarna tänka sig att ta en vit under månad under 2021. Bland dem som har avstått alkohol under en månad var den absolut vanligaste anledningen att man ville leva mer hälsosamt. Endast sju procent tog en vit månad för att de ansåg att de drack för mycket alkohol.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa