HEM

Aktuellt

Allt fler kan tänka sig en vit månad i år

Var femte svensk dricker mindre alkohol under covid-19-pandemin. En av tio har börjat dricka mer – men 58 procent kan tänka sig en vit månad i år. Det visar den nya sifoundersökningen Dryckeskollen.

Coronapandemin har förändrat mycket i människors vardag. Även alkoholkonsumtionen har förändrats kraftigt. Var tredje svensk har förändrat sina alkoholvanor enligt sifoundersökningen Dryckeskollen.

Enligt undersökningen har många svenskar dragit ner på sin alkoholkonsumtion under coronapandemin, särskilt i åldersgruppen 18 till 35 år, där hela 35 procent uppger att de dricker mindre alkohol som en följd av pandemin.

– Alkoholfria alternativ har blivit allt mer populära under senare år och coronapandemin har uppenbarligen fått ännu fler att välja alkoholfritt.

En stor anledning till att dryckesmönstren är ändrade kan vara att besöken på restauranger har gått ner till följd av olika restriktioner som gäller under pandemin, och som blivit allt mer begränsande.

Trots att var femte svensk säger sig ha minskat sin konsumtion ökade Systembolagets försäljning under de tre första kvartalen 2020 med 12 procent, det motsvarar 4,3 miljoner liter mer ren alkohol. Enligt statistiken har försäljningen av öl, vin och sprit har ökat medan försäljningen av mousserande viner minskat. Den ökade försäljning i butik kan bero på att taxfree-inköp och alkoholkonsumtion på restauranger minskat.

Enligt undersökningen Dryckeskollen kan 58 procent av svenskarna tänka sig att ta en vit under månad under 2021. Bland dem som har avstått alkohol under en månad var den absolut vanligaste anledningen att man ville leva mer hälsosamt. Endast sju procent tog en vit månad för att de ansåg att de drack för mycket alkohol.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Nyheten: Första alkoholfria rosén på burk

Trenden är tydlig. Allt fler svenskar vill njuta av alkoholfritt vin – och drycken får gärna vara i miljövänlig förpackning. – Därför är det är fantastiskt att vi får vara först i Sverige med ..

Läs mer
Efter succén –  visar rätta färgerna med alkoh..

Efter succén – visar rätta färgerna med alkoh..

Prisvinnande alkoholfri öl som sålde över en miljon flaskor i fjol. Big Drop är succén som nu vill sticka ut lite extra i hyllorna med modern design och grälla färger. – Vi ville ha en förpackning s..

Läs mer
Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Gott alkoholfritt bubbel – våra bästa tips

Försäljningen av alkoholfritt bubbel har ökat kraftigt det senaste decenniet. De moderna alkoholfria alternativen utmanar verkligen originalen och inget tyder på att trenden ska vända. Vi tipsar om ..

Läs mer
Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Vinerna som blir allt populärare: ”Fler vill n..

Bubblande, rött, vitt eller rosa. För dig som vill njuta av alkoholfria viner finns nu en hel serie att välja på. – Försäljningen av alkoholfritt vin fortsätter öka i Sverige. Fler vill njuta fullt ..

Läs mer
Alkoholfritt bubbel eller vitt vin till Vabruari

Alkoholfritt bubbel eller vitt vin till Vabruari

Februari är allmänt känd som vabruari, månaden då alla småbarnsfamiljer är hemma med förkylningar, magåkommor och andra virusinfektioner. Mitt i denna hets kan det vara skönt att slå sig ner med ett..

Läs mer
Svensk bakom nya gin-trenden

Svensk bakom nya gin-trenden

Han är från Sydafrika, hon från Sverige. Nu har paret Craig Hutchison och Maria Sehlström skapat ett nytt och intressant ginkoncept. Gintrenden tycks vara här för att stanna, och som följd av det ha..

Läs mer