HEM

Aktuellt

Gör egen snaps till julbordet – fyra enkla recept

Gör egen snaps! Till jul fylls Systembolagets hyllor med olika kryddningar, men allra bäst blir det ändå om du själv kan bestämma hur din snaps ska smaka. Här har vi tagit fram fyra enkla snapsar som du själv kan göra på bara några dagar.

Citron och vaniljsnaps

Denna snaps får en fräsch smak av citronen samtidigt som vaniljen ger en mjuk och fyllig smakupplevelse.

Ingredienser:

  • 70 cl brännvin
  • 2 msk strösocker
  • 2 citroner
  • 1 vaniljstång

Tillredning:

Häll vodkan i en burk som rymmer minst 8 dl. Tvätta citronerna och skala med en potatisskalare. Dela vaniljstången på mitten. Lägg socker, citronskal och vaniljstång i burken med vodka och sätt på locket. Skaka och låt stå svalt ca en vecka. Sila av och häll upp i en fin flaska eller karaff.

Ingefärssnaps med chili

Denna hetare snaps ger en värmande känsla samtidigt som honungen gör den len och rund.

Ingredienser:

  • 70 cl brännvin
  • 1 chili (välj grön eller röd beroende på hur stark du vill ha snapsen)
  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 citron
  • 2 msk flytande honung

Tillredning:

Tvätta citronen och skär den i klyftor, skala ingefäran och strimla eller skiva tunt, dela chilin på längden. Lägg i en burk tillsammans med honung och ⅓ av brännvinet. Sätt på lock och låt stå svalt ca 2-4 dygn. Sila vätskan och blanda med resten av brännvinet till önskad styrka och smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

Snaps med apelsin och kanel

Doften av apelsin och kanel för verkligen tankarna till julen, så varför inte låta dem få ta plats i snapsen också?

Ingredienser:

  • 70 cl brännvin
  • 2 apelsiner
  • 1 msk strösocker
  • 1 kanelstång

Tillredning:

Tvätta apelsinerna och skala med potatisskalare. Lägg apelsinskal, socker och kanelstång i flaskan med brännvin. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila av apelsinskal och kanel och häll tillbaka snapsen i flaskan.

Klassisk kryddsnaps

Denna klassiska kryddsnaps har smak av kummin, fänkål och anis vilket ger en brödig och mustig smak.

Ingredienser:

  • 70 cl brännvin
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • ½ tsk anisfrön
  • 1 tsk strösocker

Tillredning:

Lägg alla kryddor tillsammans med sockret i en burk. Häll på brännvinet och låt stå 1-2 dygn. Smaka av och sila av när du tycker den fått bra smak. Häll upp på flaska eller i en vacker karaff.

FAKTA

Att tänka på:


– Använd gärna ett okryddat brännvin, på så sätt får smaksättningen ta plats ordentligt. Använder du exempelvis gin har den redan smak av enbär som du kan behöva ta hänsyn till när du väljer vilken smak du vill tillsätta.

– Servera snapsen vid 8-10 grader, då kommer smakerna fram bäst. Om snapsen är för kall kommer den fina kryddning som du gjort knappt fram alls. Se därför till att kyla snapsen i kylskåp och sedan ta fram den ca en halvtimme innan det är dags att servera. Då bör snapsen ha hunnit få rätt temperatur.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vin till julbordet

Vin till julbordet

Nu kommer årets högtid för alla som älskar mat, mycket mat. Men samtidigt den stora utmaningen för oss som också älskar vin. Hur kombinera vin till julmaten är en fråga som får oss att ligga sömnlös..

Läs mer
Fixa din egen after ski – hemma

Fixa din egen after ski – hemma

Bara för att afterskin är stängd på våra fjällanläggningar behöver du inte vara utan vinterns gemytligaste höjdpunkt. Här är tipsen hur du ordnar din egen afterski hemma: Drinkarna, vinet, maten och..

Läs mer
Cognac – allt du behöver veta

Cognac – allt du behöver veta

Cognac, denna gyllene, ädla dryck har värmt människans kropp och själ under hundratals år. Men hur framställs egentligen cognac, vilka drycker får bära benämningen och vad är skillnaden mellan VS oc..

Läs mer
Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är skillnaden?

Brännvin eller vodka – vad är egentligen skillnaden? Vodka kommer ursprungligen från Polen och började framställas redan på 950-talet. Redan då var destilleringskonsten uppfunnen och man tillv..

Läs mer
Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu kan du göra drink – med smak av kanelbulle

Nu lanseras den älskade kanelbullen i flytande form. Minttu Cinnamon Bun är en kombination av nygräddad kanelbulle och frisk mint. – I år inviger vi det tjugoförsta året av kanelbullens dag genom at..

Läs mer
Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Här är rockälskarnas nya favoritdryck

Se hit alla rockälskare – här är drycken som är skapad för er. En mörk rom med namnet KISS Black Diamond Premium Dark Rum. – När jag tittar på flaskan tycker jag att vi har lyckats fånga allt ..

Läs mer