HEM

Aktuellt

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvete

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet.
– Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget.
Se nyheterna som får oss att dricka med bättre miljösamvete.

I Systembolagets fasta sortiment kommer några nykomlingar i klimatsmart förpackning, både som PET och pappförpackning. Och det här är bara början på monopolets miljöarbete. Systembolagets ambition är att utöka erbjudandet av förpackningar som är bättre för klimatet, som t ex Tetra Pak.

Tetra Pak har funnits på vinmarknaden under lång tid, men genomslaget hos konsumenter har varit relativt svag. Ett skäl är att viner som tidigare tappats på kartong har varit av medioker kvalitet och gett förpackningen ett oförtjänt dåligt rykte. Men nu vill Systembolaget ändra på det genom att höja vinkvaliteten i klimatsmartare förpackningar, både i pappförpackning och PET-flaska.

– Vi lanserar ett vin tappat på plastflaska och i högre prisläge för att visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget på sin hemsida.

Fitou Calvet Mont Tauch är från Sydfrankrike och gjort på druvsorterna 48% Syrah, 28% Grenache och 24% Carignan. Åtta procent av vinet har lagrats ett halvår på tre år gamla ekfat om 300 liter. Resterande vin lagrades på ståltank.

– Och vi har samma tanke bakom nästa vin i pappförpackning, Côtes-du-Rhône-Villages. Vinet är gjort av 60 procent grenache och 40 procent syrah. Ursprunget är Côtes-du-Rhône-Villages och druvorna kommer från byarna Tulette och Valréas. Vinmusten har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar. Det finns 95 vinbyar runt staden Orange som får beteckna sina viner med Côtes-du-Rhône-Villages, förklarar Systembolaget.

Ett nytt vin från Toscana har också kommit i växtbaserad förpackning: Leale Sangiovese är ett fruktigt rött vin från Toscana och lanserades den 1 september i Systembolagets alla butiker. Förpackningen består i huvudsak av växtbaserat material och koldioxidutsläppet från förpackningen är hela 81 procent lägre än från en vanlig glasflaska. Skruvkorken är även tillverkad av sockerrör istället för oljebaserat råmaterial.

Av utsläppen inom svenska dryckesbranschen kommer den största delen från produktion av förpackningar. År 2018 stod förpackningar för hela 77 procent av utsläppen. Det ger ett starkt incitament till vinbranschens klimatarbete och till vinimportörer som vill göra skillnad, förklarar Systembolaget. Pappförpackningar, boxar, aluminiumburkar och PET-flaskor väger mindre och är lättare att transportera (även på väg till återvinningsstationen) och kräver inte lika mycket energi att tillverka eller återvinna.

Fitou Calvet
2020
Fitou Calvet
Fruktig, nyanserad smak med inslag av fat, björnbär, plommon, svartpeppar, choklad, lagerblad och örter. Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
92 kr

Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
2021
Côtes du Rhône Villages Cuvée Marion Papin
Fruktig smak med inslag av björnbär, skogshallon, färska örter, svartpeppar och lagerblad. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Leale Sangiovese
2022
Leale Sangiovese
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av mörka körsbär, färska örter, skogshallon och kryddor. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika vegetariska rätter.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
85 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Världsberömd designer skapar väskor av druvläder

Veganska alternativ till skinn- och läderprodukter har blivit allt vanligare. Nu lanseras “Unwasted”, den första kollektionen väskor gjorda på skal från druvor. Det är vinproducenten Oddbird som til..

Läs mer
Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Mi Corazón – vinet som är en hyllning till hans far..

Måns Zelmerlöw släpper nu sitt sjunde vin, ett rött boxvin som han gett namnet Mi Corazón (Mitt hjärta), som en hyllning till sin far. Målsättning denna gång var att producera det bästa boxvinet som..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer
Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer