Tarteletter med chèvre och spenat

Getost, eller chèvre som många väljer att kalla osten, är gjord av mjölk från tamget som huvudingrediens. Älskad av många, inte bara för smaken utan även det faktum att den i princip är laktosfri. Här har den fått sällskap av spenat och ärtor på ett pajskal av dinkel.

Den franska getosten chèvre är en vitmögelost, oftast cylinderformad, och en direktöversättning av det franska ordet get. Namnet är med andra ord inget varumärke utan en allmän benämning på getost. Chèvre används med fördel både ”naturell” och i matlagning. Uppvärmd smakar osten något mildare än i sitt olagade tillstånd.

Så här gör du tarteletter med chèvre

Mixa ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i fyra portionsformar eller i en stor pajform, cirka 24 cm i diameter, och låt vila i kylskåp minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Nagga botten och förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 15 minuter, ta ut och sänk värmen till 200°.

Fräs spenat och ärtor i lite smör. Salta och peppra. Blanda crème fraiche, mjölk, ägg, salt och peppar. Skär osten i skivor. Fyll pajskalet med spenat och ärtor, lägg i skivor av ost. Häll över äggstanningen och grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter eller tills pajerna stannat och fått lite fin färg. Servera ljumma med en sallad och ett glas vin!

Vintips

Till chèvre kan man dricka både rött, vitt och rosé. Prova dig fram till dina egna smakfavoriter, men vi kan tipsa om ett rött och bärigt rött vin som Morgon Victor Berard, ett mousserande rosévin från Italien, Rotari Rosé, eller ett vitt vin från Loiredalen, Brochet Réserve Sauvignon Blanc.

Recept-/bildkälla: Norrmejerier

Så här beställer du vin

Välj dina viner och klicka beställ, så läggs de i varukorgen. Härifrån kommer du vidare till Systembolaget där du slutför din beställning. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag