Caesarsallad med smak av Västerbotten

En klassisk caesarsallad innehåller oftast sallad, kyckling, bacon, krutonger och inte att förglömma – caesardressingen. Vi har valt att blanda ihop en mindre klassisk variant, utan kyckling och bacon, en dressing gjord på crème fraiche och hyvlad Västerbottensost på toppen. Minst lika god – om inte godare …

Caesarsallad förknippas kanske främst med USA, men egentligen kommer rätten från Mexiko. Det var tidigt 20-tal och en italiensk-amerikansk restauratör vid namn Caesar Cardini bedrev restaurangverksamhet i både USA och Mexiko. Han bodde i San Diego men jobbade i Tijuana – där salladsrätten sägs ha skapats. Enligt Caesar´s dotter Rosa var det under den amerikanska nationaldagen den 4 juli som Mr Cardini fick slut på mat och tvingades improvisera fram en maträtt av det som fanns i kylskåpet. Det blev en sallad som han hastigt och lustigt fick slänga ihop bland gästerna vid matbordet. En caesarsallad – som blev oerhört eftertraktad och populär.

Det finns mängder av valfria tillägg till originalreceptet. Självklart kan ni addera kyckling, bacon, räkor eller dylikt efter smak och önskmål. Här är grunden till en utsökt caesarsallad.

Så här gör du Caesarsallad

Halvera vitlöksklyftan och stryk snittsidan mot brödskivorna. Skär brödet i tärningar. Stek i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra.

Lägg ägget i kokande vatten och koka cirka 3 minuter. Skölj i kallt vatten och låt svalna. Mosa sardellfiléerna med pressad vitlök, tillsätt citronsaft och skalat ägg. Kör blandningen med en stavmixer till en jämn dressing. Tillsätt crème fraiche och mjölk, blanda igen. Smaka av med peppar och lite salt om det behövs.

Skölj salladen och bryt den i blad. Blanda med dressingen och toppa med krutonger, hyvla över Västerbottensost och peppra.

Vintips

Vi tycker att rosévin passar särdeles bra ihop med caesarsallad, och tipsar om Cuvée Madame Sélection des Demoiselles från Provence i Frankrike. Eller Domaine de Collavery, även den från Provence. Bärig, frisk smak med inslag av vattenmelon, blodgrape, röda vinbär och örter.

Caesarsallad_med_vasterbottensost-686
Receptkälla: Norrmejerier

Så här beställer du vin

Välj ditt vin och klicka Beställ. Vinet läggs i en varukorg hos Systembolaget, där du slutför beställningen. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen på Systembolaget och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag