https://www.vinguiden.com/wp-content/themes/vinguiden
X
  • 0

Ost

ost1014

Hårda, mjuka, de med grönmögel och andra lagrade i grottor. Get, ko eller får. Ost spänner över ett brett register både producent såväl som i för oss konsumenter. Här kan det oftast vara idé att titta lite på sötman i vinet som man kan kan ämna dricka till. Det är ingen slump att vi är många som gillar något sött till osten; marmelad eller sylt.

Det är framförallt förhållandet mellan ostens fetma, sälta och mognad å ena sidan, och vinets friskhet, strävhet och sötma å den andra sidan, som är av betydelse. Det finns inget enskilt vin som passar till alla dessa osttyper. Getosten blir oftast extremt ”getig” i kombinationen med ett strävt rödvin. Den intensiva sältan i en stilton eller roquefort reducerar fruktigheten hos ett medelfylligt rödvin så att det bara smakar tunt och bittersträvt. Här måste vinet vara sött, port är klassiskt, för att det ska bli ett njutbart smak- äktenskap.

Egentligen är det bara vitmögelostar (brie och camembert) som fungerar till ett stöddigt rödvin, liksom lagrade hårdostar av typ parmesan och västerbotten som gör sig allra bäst till amarone.

 

 

Vinguiden.com rekommenderar till Ost

Passande sökord:
Amarone Zinfandel Tokaji Sauternes Recioto

Genvägar till dryck

Passar till

Kändisar

Personligheter