Ost

ost1014

Hårda, mjuka, de med grönmögel och andra lagrade i grottor. Get, ko eller får. Ost spänner över ett brett register både producent såväl som i för oss konsumenter. Här kan det oftast vara idé att titta lite på sötman i vinet som man kan kan ämna dricka till. Det är ingen slump att vi är många som gillar något sött till osten; marmelad eller sylt.

Det är framförallt förhållandet mellan ostens fetma, sälta och mognad å ena sidan, och vinets friskhet, strävhet och sötma å den andra sidan, som är av betydelse. Det finns inget enskilt vin som passar till alla dessa osttyper. Getosten blir oftast extremt ”getig” i kombinationen med ett strävt rödvin. Den intensiva sältan i en stilton eller roquefort reducerar fruktigheten hos ett medelfylligt rödvin så att det bara smakar tunt och bittersträvt. Här måste vinet vara sött, port är klassiskt, för att det ska bli ett njutbart smak- äktenskap.

Egentligen är det bara vitmögelostar (brie och camembert) som fungerar till ett stöddigt rödvin, liksom lagrade hårdostar av typ parmesan och västerbotten som gör sig allra bäst till amarone.

 

 

Så här beställer du vin

Välj dina viner och klicka beställ, så läggs de i varukorgen. Härifrån kommer du vidare till Systembolaget där du slutför din beställning. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag