Vegetariskt

hitta-dryck-vegetariskt

Trenden är tydlig, vi väljer allt oftare vegetariska alternativ på tallriken även om vi inte är uttalade vegetarianer med dess olika inriktningar.
Skafferiet är stort, brett och variationsrikt – likaså smakpaletten.

En vanlig enkel grönsallad förstärkt med baljväxter och råkost är ett vanligt lunchalternativ på sommaren, en ugnsvarm rotfruktsgratäng ypperlig kalla höst- och vinterkvällar och en smakrika pastarätt med tomatsås, champinjoner och basilika eller smakrika grytor är perfekt som bjudmiddag vid vilken tillställning som helst.
Att kombinera en vegetarisk måltid med dryck på bästa sätt handlar först och främst om HUR vi tillagar och kombinerar råvaran.

Skaldjur

hitta-dryck-skaldjur

I gruppen för skaldjur hittar vi allt från räkor, hummer, krabba, havskräftor, ostron, musslor och även våra egna flodkräftor. Den stora gemensamma nämnaren är förstås att de kommer från havet/vattnet.

Att kombinera skaldjur med passande dryck kan vid första anblick te sig enkelt. Men det finns några saker att tänka på. Först och främst om skaldjuren ska ätas tillagade eller ej och framför allt vad som eventuellt serveras till. Men sedan blir skillnaderna tydligare beroende på vad du väljer att äta.

Sjömannen

Tintins medresenär Kapten Haddock kan vara en typisk arketyp för den råbarkade sjökaptenen. Nu vet vi att sjökaptener på både fritidsbåt och skepp i kommersiell trafik har sansade kaptener som vet att angöra en brygga. Ändå kan vi inte låta bli att tycka att sjökaptenen är en en person som gillar doft av saltvatten och varför inte lukten av torv. Vi vet också att sjökaptenen har nolltolerans när vederbörande styr sin skuta.

Tacopappan

Fredagsmys, tacos, sangria, Gran Canaria/Cancunfeeling…
Visst har de flesta familjer någon gång bjussat på detta tema. Inget fel med det, utan förstärker man smakupplevelsen från goda tacos med riktigt goda passande viner är tacos en riktig höjdare. Vitlök, sälta, hetta och stabbiga dipsåser. En salig blandning som kanske är svårt att matcha om man går efter konstens alla regler. Men visst finns det viner sitter som en smäck i gomseglet.

Tina Nordström

tina

Mästerkocken Tina Nordströms har valt ut och skapat en serie matvänliga viner som matchar hennes bästa recept.

”Mat och dryck hänger ihop, får man till det rätt lyfter och hjälper dessa varann till ren och skär njutning. Jag älskar rustik och enkel mat och ville skapa viner att njuta av till en bit mat i goda vänners lag. Det ska inte vara för komplicerat men det måste vara gott!”
/Tina Nordström

Trädkramaren

Vi tror att ”trädkramaren” eller den humana och miljömedvetne gärna köper ekologiska produkter som producerats under rättvisa och miljömedvetna förhållanden. Kanske produktionsmetod, innehåll, råvaror, hantering är ämnen som ligger högre på prioritetslistan än t.ex status och historik. Vi har valt ut ett antal produkter vi tror kan passa denna kategori.

Ecologica, handplockat

Stekaren

Oh ja stekare hittar vi i alla världens hörn. Vi pratar inte bara Stureplan, utan allt från statspuben i Kiruna ned till strandraggaren i Skanör. Här flashar man med dyra (men kanske inte de bästa) champagner, imponerar med att beställa in det dyraste vinet på vinlistan, helst i backslick och framgångsbrallan.

Vi lägger även in lite billigare drycker som plåster på såren dagen efter när man inser att livsstilen kanske inte alls passar plånboken.

Smålänningen

Ett känt uttryck är ”snål som en smålänning”. Självklart finns det en stor dos humor här men vi skall inte sticka under stolen med att vi har valt ut de billigaste vinerna oavsett ursprung, stil på etikett och innehåll. Å andra sidan, det behöver varken vara snyggt eller vara dyrt för att smaka gott.

Romantikern

Stilla middagar på tu man hand. Kanske på restaurang där romantikern kanske kan briljera sitt franska uttal när vinet ska beställas. Annars hemma på tredje dejten då egen kokkonst kan vara ämnad att förföra. Inget konstigt i glasen som får dejten att fly då hen inte vet vad som serveras. Här kan det vara idé med säkrare kort som ändå håller höjd och löfte om satsning på kvalitet.

Så här beställer du vin

Välj dina viner och klicka beställ, så läggs de i varukorgen. Härifrån kommer du vidare till Systembolaget där du slutför din beställning. Du väljer i vilken butik du vill hämta och betala dina viner. Du kan även välja hemleverans. Enkelt, tryggt och fullständigt lagligt.

  • Sök, hitta och välj ditt vin

  • Lägg i korgen och beställ

  • Hämta och betala på valt systembolag