HEM

Petite Sirah

Petit Sirahviner är fylliga viner med mycket strävhet, smakintensitet, medelhög syra och packade med frukt. Det kan samtidigt finnas en liten sötaktig ton i många viner på Petit Sirah. Därför ska det dukas fram smakrik mat i form av nötkött, grytor, grillat med ugnsbakade rotfrukter och feta såser som matchar vinets strävhet. Var inte rädd för att krydda maten, men glöm då inte de sötaktiga tillbehören som dämpar strävheten i vinet. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Petite Sirahviner

Petite Sirah – mer en egen druva än en Syrah light

Petite Sirah har sitt ursprung i Frankrike, då den är en korsning mellan Syrah och Peloursin där den sistnämnda i sin tur har sitt ursprung i östra delen mot Alperna. Idag odlas Petit Sirah framför allt i Kalifornien, Australien, Sydafrika och i flera länder i Sydamerika. Men den är ganska ovanlig, upptar inte mer än knappa 4 000 hektar runt om i världen.

Samtidigt är den relativt okänd och det har att göra med att den allt som oftast används som blanddruva, som kompletterande druva till kraftiga röda viner, i synnerhet Kalifornien. Med både massiv färgintensitet, strävhet, fyllighet och syra ger den struktur till vinerna. Idag kommer emellertid fler och fler spännande endruvsviner på Petit Sirah, i synnerhet från Kalifornien, ofta med mycket bra balans.

Petite Sirah skapades i slutet av 1800-talet av en läkare, François Durif från södra Frankrike, varför druvan går under namnet Durif i Frankrike.

Petite Sirahviner med massor av strävhet, frukt och fyllighet

Petite Sirah är en överraskande komplex druva. Överraskande såtillvida att den är relativt okänd utanför Kalifornien och att den tidigare oftast använts som blanddruva. Men med sin myckna strävhet, syra, fruktighet och fyllighet kommer det fler och fler endruvsviner på druvan och då i form av kraftiga, relativt lagringsbara, mycket fruktiga viner. Den frukt vi hittar är främst mogna plommon, blåbär, björnbär som samtidigt bärs upp av lakritstoner och inslag av både svartpeppar, kaffe och svart te. De allra kraftigaste vinerna vinner på lagring upp till tio år.

 
petite-sirah

Mat som passar ihop med Petite Sirahviner

Petite Sirahviner är fylliga viner med mycket strävhet, smakintensitet, medelhög syra och packade med frukt. Det kan samtidigt finnas en liten sötaktig ton i många viner på Petite Sirah. Därför ska det dukas fram smakrik mat i form av nötkött, grytor, grillat med ugnsbakade rotfrukter och feta såser som matchar vinets strävhet. Var inte rädd för att krydda maten, men glöm då inte de sötaktiga tillbehören som dämpar strävheten i vinet.


Fakta om Petite Sirah

  • Odlas: Främst i Kalifornien i USA men även i Australien, Sydafrika, Mexiko och i Frankrike.
  • Kända områden: Napa, Sonoma, Lodi, Paso Robles i Kalifornien (USA) och South Western Australia (Australien).
  • Smak: Mycket sträv med medelhög syra, ofta fyllig och med bra fruktig ton där vi hittar björnbär, mogna blåbär, plommon, svartpeppar och lakrits.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kraftiga kötträtter, gärna grillat med smakintensiva tillbehör, välkryddade, vitlöksstinna grytor på nöt med syrliga inslag. Lagrade hårdostar med inslag av sälta fungerar också utmärkt.
  • Synonymer: Durif (Frankrike).