HEM

Parellada

Parellada är en druvsort som är aromatisk, har en markerad fruktsylig ton med inslag av gröna, närmast omogna äpplen, fin fruktsötma. Den odlas gärna på hög höjd där den får bäst resultat, markerad äppelsyra och elegans. Dessutom blandas den gärna med druvsorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Parelladaviner

Parellada – bästa men minst känd

Druvan Parellada är lite av en paradox. Trots att alla menar att det är den mest komplexa druvan, den mest eleganta av de tre klassiska cavadruvorna, där de andra två är Xarel.lo och Macabeu, är den samtidigt den minst kända.

Förklaringen är emellertid enkel. Det är den druvsort som det tillverkas minst endruvsviner på. Då blir det heller inte helt lätt att förstå den, känna till vad den mer exakt har för karaktär, samtidigt som den får minst exponering. Men nästan alla cavaproducenter menar att den är ovärderlig för en cava med komplexa toner.

Den odlas gärna på hög höjd där den får bäst resultat, markerad äppelsyra och elegans. Dessutom är klasarna luftiga vilket gör att den inte angrips av mögelsjukdomar. Parellada är relativt högavkastande, vilket är ytterligare en anledning till att den är populär. Den blandas gärna med druvsorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Elegans och friska inslag

Parellada är en druvsort som är aromatisk, har en markerad fruktsylig ton med inslag av gröna, närmast omogna äpplen, fin fruktsötma. Smaken domineras av citrus, äppelsyrliga, friska toner och en stor portion elegans och i bästa fall komplexitet. Höghöjdsodlade druvor är de som ger mest komplex ton, balans tillika elegans.

Parellada

Mat som passar ihop med Parellada-viner

Parellada, mycket ovanliga som endruvsviner, passar i sin ursprungsform till skaldjur, enkla fiskrätter med fruktsyrliga inslag, gärna med en smula sälta. De mer komplexa vinerna gifter sig väl med mer smakrik mat och tillagade tillbehör, gärna en stekt torsk med vitlöksfrästa haricots verts.


Fakta om Parellada

  • Odlas: Katalonien i Spanien.
  • Kända områden: Penedès, cava samt Cariñena (Spanien).
  • Smak: Relativt hög syra med medelhög alkoholpotential, mycket fruktig och elegant i karaktären, äppelsyrlig.
  • Serveringstemperatur: Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Skaldjur, fiskrätter med fruktsyrliga såser, som aperitif, viner som legat i jästfällning till lite kraftigare fisk, tillagde med mer smakrika tillbehör.
  • Synonymer: Martorella, Montonero, Parellada Blanc, Perelada samt Perellada (Spanien).