HEM

Arneis

Arneis är en druva som var på väg att försvinna. Men någon gång kring 1980-talet hände något, fler vinodlare hittade tillbaka till den och började odla den allt oftare och dessutom tillverka riktigt spännande viner. 1989 fick Roero DOC-status för att 2006 erhålla den högsta klassningen i Italien, DOCG. Idag är det vita vinet känt som ett av de bästa i landet. Arneis är svårodlad, trivs i kalkhaltig och sandig jordmån, svalt klimat. Den ger smakrika viner med aromatisk karaktär. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Arneisviner

Arneis – svår att odla, lätt att dricka

Arneis ska enligt uppgift betyda krävande, komplicerad person på piemontesiska. Och det verkar vara passande då druvan är svår och mycket krävande att odla och kräver mycket tålamod från vinproducenter. Den odlas idag framför allt i Roero, norr om staden Alba i Piemonte.

Det är en druva som var på väg att försvinna i konkurrens med andra mer kända druvsorter. Men någon gång kring 1980-talet hände något, fler vinodlare hittade tillbaka till den och började odla den mer frekvent och dessutom producera riktigt spännande viner. 1989 fick Roero DOC-status för att 2006 erhålla DOCG-status, den högsta klassningen i Italien. Idag är det vita vinet känt som ett av de bästa i landet.

Arneis är som nämnts omvittnat svårodlad, trivs i kalkhaltig och sandig jordmån, svalt klimat. Den ger smakrika viner med aromatisk karaktär och medelhög syra. Tidigare blandade man ut sitt kraftigare röda vin på Nebbiolo i trakten med lite Arneis, för att öka komplexiteten men också för att mjuka upp det röda vinet. Idag används den allena i de vita vinerna och går ibland under namnet Barolo Bianco, en term som syftar snarare till den geografiska närheten än den sensoriska.

Arneis ger viner med aromatisk kraft

Arneis kan ge neutrala, tråkiga viner. Men om man håller nere skördeuttaget blir vinerna gärna koncentrerade med mycket aromatisk karaktär. Vi hittar både blommor, päron, blodgrape, örtiga toner, tropisk frukt och kryddighet.

Arneis

Mat som passar ihop med Arneisviner

Med sin kryddiga, aromatiska ton i de generiska Arneisvinerna, är smakrik, örtkryddad mat att föredra. Friterad bläckfisk, fiskgrytor, gärna med saffran, eller sallader, kyckling eller lax, med hackad mandel på fungerar förträffligt. Risrätter går också bra, företrädesvis med vegetariska inslag. Kan också fungera som aperitif, men servera då kylskåpskall.


Fakta om Arneis

  • Odlas: Italien, främst norra delen samt i Kalifornien, USA och delar av Australien, dock i mycket liten omfattning.
  • Kända områden: Roero i Piemonte samt Langhe i regionen, även på Sardinien. Men den odlas också en del i Mendocino och Russian River Valley i Kalifornien, i Tasmanien i Australien samt något i Nya Zeeland.
  • Smak: Relativt fyllig med viss fruktsyra, inslag av blommor, persika, päron, vitpeppar, blodgrape, kryddig, aningen örtig i mer smakintensiv stil.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Med sin ofta mycket torra karaktär, fylliga stil och smakintensitet är vinet mycket bra till kryddiga fiskrätter med örtiga inslag, till lättare kött med fruktiga tillbehör och till klassiska risrätter från sydeuropa, inte minst en vegetarisk risotto.
  • Synonymer: Bianchetto, Nebbiolo Bianco (Italien).